Cum s-a ajuns de la forma necunoscută de pneumonie, informație cenzurată, la început, de autoritățile chineze, la moartea primului avertizor public cu privire la boală, acuzat și cercetat, în primă instanță, și, mai apoi, la retregerea SUA din OMS.

  • Notă: material realizat, din punct de vedere tehnic, cu una dintre aplicațiile Knightlab. În condițiile unei conexiuni mai lente de internet sau în alte condiții în care nu se afișează corespunzător, recomandăm accesarea variantei full frame.

  • EURACTIV.ro a trimis pe 28 iunie un set de întrebări la Ambasada Chinei, la care așteaptăm răspuns. Vom publica punctul de vedere al Ambasadei, în momentul în care ne va fi comunicat.

Wuhan-China

Decembrie 2019- ianuarie 2020: apar informații despre o formă necunoscută de pneumonie în Wuhan, China, Relatarea este făcută de un medic (oftalmolog), care ajunge să fie anchetat pentru distribuirea de informații false. Medicul se îmbolnăvește de pneumonia necunoscută. Un timp, nu se mai aude nimic despre el. 

6 februarie 2020: Deces Li Wenliang; primul avertizor asupra bolii necunoscute cade răpus de sistem și de boală

Medicul chinez Li Wenliang, care a încercat să avertizeze cu privire la noul coronavirus, a fost confirmat decedat pe 6 februarie, după informații contradictorii privind soarta sa.

Împotriva Dr. Li. Wenliag (34 ani) se declanșase o anchetă. Tânărul doctor fusese convocat de poliție după ce a încercat să avertizeze cu privire la noul coronavirus în decembrie.

El a trimis un mesaj unor colegi medici, într-un forum online, pe 30 decembrie, iar câteva zile mai târziu el a fost convocat de Biroul Securității Publice, pentru a semna un document în care era acuzat de ”comentarii false”.

Doctorul Li Wenliang era una dintre cele opt persoane din Wuhan anchetate cu privire la ”răspândire de zvonuri”. Mesajul "Global Times" pe Twitter: #Breaking: Chinese doctor Li Wenliang, one of the eight whistleblowers who tried to warn other medics of the #coronavirus outbreak but were reprimanded by local police, dies of coronavirus on Thursday in Wuhan, the Global Times has learned. (detalii pe HotNews.ro)

"Li Wenliang - la moartea unui "mincinos" devenit erou național" - titra Deutsche Welle, consemnând: După decesul medicului chinez care a atras primul atenția asupra pericolului reprezentat de coronavirus, partidul elogiază acum "profesionalitatea" sa. Inițial, l-a înfierat drept "mincinos". relata redacția în limba română a Deutsche Welle.

România, ianuarie 2020

La finalul luniii ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe transmitea că trei cetățeni români se aflau la acel moment în provincia Hubei și că starea lor de sănătate era bună.

27 ianuarie 2020: Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balș, a spus că riscul ca virusul din China să ajungă pe teritoriul României este redus și a dat asigurări că, în cazul în care virusul va apărea în România, Institutul Matei Balș are capacitatea de a-l trata. În China, numărul deceselor provocate de noul coronavirus ajunsese la 81, iar cazurile confirmate, la aproximativ 3.000. Toate decesele aveau loc, la acel moment, în China.

Lucrurile aveau să evolueze.

O lună mai târziu, 27 februarie 2020:


  • Primele cazuri în mai multe țări din Europa: în Belgia, un caz, în Finlanda, un caz, în Suedia, un caz, în Franța, 12 cazuri, în Marea Britanie, 13 cazuri, în Spania, 3 cazuri.
  • Noul coronavirus apare de asemenea în Austria și Croația, prin contact cu infectați din Italia.
  • În Italia, la acea dată, erau raportate, potrivit Digi 24, șapte persoane decedate din cauza Covid-19, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 229.OMS avertizează asupra noului coronavirus, însă nu declară pandemie.

Peste nici două săptămîni, la 11 martie 2020, OMS declară pandemie. O denumește COVID-19, o denumire ușor contrariantă pentru lumea medicală.

Denumirea pandemiei evită folosirea cuvântului SARS (sindromul respirator acut sever), în ciuda faptului că noul coronavirus era  din aceeași familie, el numindu-se, medical, SARS-CoV-2, ceea ce determină anumite reacții în lumea medicală. COVID-19 este un nume imposibil pentru o boală, pentru că nu poți adăuga termenul "virus" să decrii agentul patogen, COVID-19 virus ar suna prostește pentru că ar însemna virusul "coronavirus boală 2019”, potrivit prof. dr. Neurobiologie Stanford, Dr. Michael Lin.

Și nu este vorba despre o dispută lingvistică, întrucât profesorul dr Lin, de la Stanford avertiza:

  • denumirea COVID-19 este în contradicție cu denumirile convenționale ale coronavirusurilor.
  • denumirea este înșelătoare și pentru că dă impresia că virusul este unul nou.
  • Nu este. O trăsătură definitorie a acestuia constă în faptul că NU e nou.
  • SARS-CoV-2 este numele Genbank pentru virus, deoarece este identic 96% ca secvență de nucleotide cu SARS-CoV, cauza SARS din 2003.

• Vom folosi acest nume deoarece este precis și informativ, dezvăluind similaritatea ridicată între acești doi agenți patogeni. Acest nume ne amintește astfel că putem deduce multe cu privire la SARS-CoV-2 din datele existente cu privire la SARS-CoV. - adăuga dr. Michael Lin, într-o prezentare la MIT, care a rămas înregistrată pe YouTube (detalii Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou).

Este sau nu COVID-19 o denuire înșelătoare? A fost aceasta dată conjunctural sau sub urgență? A făcut sau nu OMS jocul Chinei, după cum acuză SUA?

Un lucru e cert deocamdată: retragerea SUA din OMS. Notificată oficial miercuri, 8 iunie 2020. Cu consecințe greu de apreciat.