Asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină în scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, conform reglementărilor cuprinse în OUG 158/2005, anunță Inspecția Muncii.

"Angajatorii trebuie să aibă în vedere dispozițiile legale conform cărora, măsurile privind securitatea, sănătatea și igiena în muncă nu comportă, în nici o situație, obligații financiare pentru angajați/lucrători. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în O.U.G. nr. 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și în Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1311/2018, cu modificările și completările ulterioare", precizează Inspecția Muncii.

"În vederea prevenirii accidentelor de muncă, a bolilor profesionale sau a îmbolnăvirilor în toate aspectele legate de muncă, angajatorii au obligația de a întocmi un plan de prevenire și protecție compus din măsuri tehnice, igienicosanitare și organizatorice, bazat pe evaluarea riscurilor precum și de a asigura echipamentele individuale de protecție care să îndeplinească cerințele de securitate și sănătate în muncă specifice locului de muncă", mai transmite Inspecția Muncii.

Detalii, aici.

Ministrul interimar al muncii, Violeta Alexandru, nu ar recomanda în această perioadă părinților concediul de odihnă sau concediul medical, arătând că autoritățile propun alte soluții precum munca de acasă sau flexibilizarea programului de lucru, acolo unde este posibil.

"Am venit cu câteva soluții aplicabile exclusiv în perioada în care unitățile de învățământ sunt închise, conform deciziei fiecărui angajator: 1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru; 2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii și condițiile logistice permit; 3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfășura de la distanță). Cred că următoarele măsuri sunt de bun simț atunci când specificul locului de muncă este acomodat. În cazul familiilor cu 2 părinți, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinți să muncească dimineața și altul după-amiaza. De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotație, să rămână acasă cu cei mici. Nu aș recomanda: 1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislații, acordarea concediului unor angajați care cer, în masă, concediul de odihnă; 2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obține, dintr-o dată, un astfel de document", a scris ea pe Facebook.

Măsuri privind limitarea extinderii COVID-19: Program flexibil, sistarea unor activități publice

Mai mult pe EurActiv »