Martie 2020: "Informați-vă din surse oficiale!”

Guvernul a ratat ocazia de a folosi termenul "surse credibile" și de a folosi acel prilej, când oamenii erau în fața ecranelor, pentru a apela la experți care să le explice cum să își aleagă canalele de informare, ce înseamnă privire critică și cât este de important să nu cadă în capcana dezinformării.

În locul unui astfel de mesaj, autoritățile ar fi avut mai multă credibilitate, dacă ar fi pus accentul nu atât pe "sursele oficiale”, cât pe cele credibile. În statele democratice, este dreptul și datoria fiecărui cetățean să se informeze și România doar în perioada comunismului era îndemnată să ia în considerare canalele oficiale. În lipsa acestor explicații, Guvernul a decis să închidă site-uri, fără să pună în loc explicații despre ce înseamnă credibil și cum te poți apăra de infodemie.

15 mai 2020: Prima zi după starea de urgență: miting în Piața Victoriei, cu teorii conspiraționiste la purtător

În stare de alertă, miting în Piața Victoriei. Nu e păstrată distanța socială; foarte puțini poartă măști. Teorii conspiraționiste sunt vehiculate. Infodemia care a circulat în timpul stării de urgență începe să își arate efectele.  Reportajul Epoch Times, preluat de PressHub.ro, surprinde starea de spirit a oamenilor: confuzi, în tot contextul general, aceștia tind să creadă că cineva îi trage pe sfoară, că cineva dorește să-i extermine sau că o farsă mondială e jucată, în interesul unora, puternici.

19 mai 2020: Fake-news cu regizor-cameraman și scenarist la Kaufland Ferentari

Înscenări pentru a arăta că autoritățile intervin brutal. De ce ar avea cineva interes să decredibilizeze un demers aparent banal, acela de măsurare a temperaturii la intrarea într-un supermarket?

Înscenare cu privire la intervenția presupus brutală a autorităților. În episodul pretinsei agresări a unui cuplu în vârstă care mergea la Kaufland Ferentari, autoritățile intervin, întrucât oamenii nu acceptă să le fie măsurată temperatura. Reportajul PressHub.ro demască înscenarea


Halatele albe despre experiențele trăite în zonele roșii: nu le vom uita

În timp ce infodemia prinde variate fețe și se întinde ea însăși, viral, medici, asistenți și alt pesonal medical se luptă pentru viața pacienților și pentru propria viață. Unii au ajuns chiar ei pe patul de spital, fiind depistați cu rezultat pozitiv la noul coronavirus.

Alți medici și personal medical, detașați în locul lor, trăiesc experiențe despre care spun că nu le vor uita niciodată. Pandemia de coronavirus a transformat o parte dintre cadrele medicale în pacienți, după ce au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Pentru a putea să asigure asistență medicală, unele spitale din zone roșii SARS-CoV-2 au fost nevoite să ceară ajutorul colegilor din județele vecine, mai puțin afectate, la acea vreme. Au fost detașate cadre medicale care să mențină spitalele funcționale. Mărturiile lor pentru PressHub.ro

Iunie 2020: În încercarea de a arăta oamenilor că nu e de glumă, colegii de la Report.md filmează în secția de Terapie Intensivă, unde sunt îngrijiți pacienții în stare gravă, în urma infectării cu SARS-CoV-2. Nouă bolnavi sunt în stare gravă la Terapie Intensivă 2 COVID de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Chișinău. Printre aceștia, un medic, care știe că s-a infectat la locul de muncă. De pe patul de spital, acesta declară cu demnitate: meseria de medic nu este mai grea decât alte meserii. La câteva zile după, plâmânii îi cedează și e pierdut.

Infodemia e tot acolo. Valuri și mai puternice ale dezinformării duc la alte victime.

România, iunie 2020: Infodemia la TV și lipsa de efect a măsurilor CNA

În timp ce în zonele roșii precum Suceva, Deva, Arad se confruntă cu explozii de cazuri, la televizor se cultivă valul conspiraționist culminând cu negarea existenței coronavirus. Consiliul Național al Audiovizualului are o intervenție pe care presa o semnalează, dar ale cărei efecte nu modifică explozia infodemiei. Cum au reacționat românii care au aflat de la TV că „nu există coronavirus”. Un document al Guvernului și o instrucțiune expresă a CNA. Detalii HotNews.ro

4 iulie 2020: Curtea Constituțională din România face praf carantina și izolarea, în forma decisă de guvern. Vidul legislativ duce la creșteri exponențiale ale infectărilor. România intră pe listele gri și chiar pe listele de interdicții în privința călătoriilor în alte țări.

Iulie 2020: Cazurile cresc exponențial. Politicienii de toate culorile politice continuă să arunce în derizoriu pericolul pandemiei, fie prin exemplul personal (nu poartă mască, ei sunt mai presus de reguli), fie prin comentarii fără bază științifică, fie dezvoltând, perpetuând dezinformări, fără bază științifică și/sau fără surse credibile.

22 iulie 2020: În premieră de la începutul pandemiei, s-a atins mia de cazuri.

Info made in China - momente-cheie. Disputa de la OMS

Mai mult pe EurActiv »