Câteva sute de oameni s-au strâns vineri în Piața Victoriei din Capitală, la un protest contra restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de COVID-19.

Scopul protestului nu a fost bine definit, însă a fost promovat intens pe Facebook de pagina Frontul Civic Unit, care militează pentru imunizare naturală, și de mai mulți oameni care se declară împotriva vaccinurilor, dar a fost susținut și de persoane promovate intens de propaganda rusă, scrie HotNews.

Organizatorii au pretins că lumea va fi simultan în stradă la Brașov, Cluj și Sibiu. În orașele menționate a fost însă liniște, iar București au fost câteva sute de oameni. Unii erau susținători și simpatizanți ai PSD, persoane asociate unei publicații de propagandă rusească, versiunea în limba română, câțiva reprezentanți ai unei mișcări extremiste, dar și un fost politician, eliberat din închisoare, după ce a fost condamnat pentru infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, notează PressHub.

Un reportaj EpochTimes arată cum la protestul împotriva „dictaturii” președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului PNL nemulțumirile au fost, de fapt, extrem de variate, puține având legătură reală cu România - planurile malefice ale ocultei mondiale, pericolele 5G, inexistența coronavirusului etc. De altfel, cei mai mulți dintre participanții la protest nu au purtat măști.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat vineri seară, la Europa FM, că proteste precum cel din Piața Victoriei „sunt riscante pentru societate".

„Au apărut astfel de demonstranți și în Germania și în alte părți. Oameni care s-au ghidat după rețelele de socializare, după manipulare și dezinformare. După oameni care veneau și ziceau că ei pot dovedi că e o conspirație mondială și nu există virus. Din păcate, știrea zilei este că există virus, că este periculos și că, dacă ne jucăm cu această situație, se întoarce împotriva noastră. Tot ce am muncit împreună o să pierdem în următoarea perioadă și mai ales la toamnă, dacă nu respectăm regulile", a afirmat Arafat, potrivit Agerpres.

Proteste similare au fost organizate pe 14 mai în Bulgaria. Europa Liberă susținea că mitingul a fost organizat de către o grupare ultranaționalistă si de către un partid de buzunar, pro rus, mai scrie PressHub.

 

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin,Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare,Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul VăiiJiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș,Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), TransilvaniaReporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazetade Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarulde Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.