REPORTAJMarea relaxare care a eliberat oculta mondială din români
Ziua marii eliberări a fost, în aproape județele din țară, ziua în care toate conspirațiile despre coronavirus au ieșit la soare și s-au putut face auzite, transmite PressHub.
În 15 mai, „ziua marii eliberări”, mulți români au profitat de vremea frumoasă și au socializat cu vecinii sau cu prietenii pe care nu i-au mai văzut de ceva vreme, despre principalele teorii ale conspirației, care s-au putut coace lent în timpul stării de urgență.
Mii de români declară, fără îndoieli, că nu există niciun virus nou, de vreme ce în jurul lor nu au văzut, întâlnit sau schimbat impresii cu un bolnav de COVID-19, scrie PressHub.
De altfel, prima zi de după starea de urgență care a fost instaurată timp de două luni a fost și scena unui protest îndreptat chiar împotriva restricțiilor.
Odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, străzile Bucureștiului s-au umplut de oameni.
Cei mai mulți dintre cetățenii intervievați de Epoch Times au fost de părere că starea de urgență a fost necesară, că se impuneau măsurile restrictive, deși era loc de mai bine, iar prea multă „relaxare” vor duce la înrăutățirea situației.
Dar alții au vorbit despre conspirațiile „ocultei mondiale” și despre doctori „nebuni și nesimțiți”.
Și în Alexandria, reședința județului Teleorman, oameni de toate vârstele au circulat fără griji, au uitat că trebuie să păstreze distanța și s-au bucurat de ziua în care n-au mai avut obligația de a completa declarații pe propria răspundere pentru a ieși din casă. Au socializat, au făcut cumpărături și au avut sentimentul ciudat că dificultățile de până acum au luat sfârșit.
Desigur, mulți dintre ei nu cred în existența virusului, dar cred că statul poate da amenzi abuzive, doar pentru a poza că îi pasă de cetățenii lui. În general, oamenii din Teleorman nu par a se teme de viruși. Ei cred, însă, cu tărie, că există niște "jocuri”, niște "speculații” în subteran, care pot explica dorința statului român de a-și ști cetățenii în izolare.
Deși se credea că parcurile și muzeele vor fi luate cu asalt chiar din prima zi în care autoritățile au relaxat măsurile de prevenție privind pandemia de coronavirus, locuitorii din Reșița nu s-au înghesuit să iasă în aer liber.
La Muzeul Locomotivelor cu abur sunt doar 2-3 vizitatori, de regulă părinți sau bunici ieșiți să-i plimbe pe cei mici, sau iubitorii de natură care fac aici un popas de aer curat. Și culeg soc, pentru socată…
Nici în parcul cu arborii de lalele nu este multă lume, tot părinți și bunici cu prichindeii scoși la ”o gură de aer curat”.
Majoritatea înțeleg și acceptă să-și acopere gura și nasul, cu măști ori alte mijloace și spun că, deși e relaxare, oamenii trebuie să continue să fie cu mare băgare de seamă și să acționeze responsabil.
Și la Timișoara, muzeele s-au deschis, cu reguli clare de protecție, atât pentru vizitatori, cât și pentru angajați.
La Muzeul Satului Bănățean au fost create culoare speciale. Astfel, vizitatorii intră pe partea dreapta, fac turul ”satului” și ies pe partea stângă.
În zona zero a Timișoarei, în Piața Unirii, Muzeul de Artă și-a deschis și el porțile, tot cu reguli stricte. Toți angajații poartă mască și nimeni nu intră în muzeu fără acest echipament de protecție. În cazul în care un vizitator a pierdut sau a uitat de mască, va primi una din partea instituției de cultură.
Citiți reportajul integral pe PressHub
Despre redacția virtuală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin,Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare,Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul VăiiJiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș,Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), TransilvaniaReporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazetade Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarulde Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.
Comentarii