Președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență pe tot teritoriul României începând de luni, pe fondul extinderii epidemiei de COVID-19.

UPDATE 

  • Dacă până acum cazurile erau comunicate public în funcție de ora la care veneau rezultatele, ultimele 16 cazuri confirmate duminică au fost anunțate printr-un comunicat de presă la ora 17:00.

 

17:15 Până astăzi, pe teritoriul României au fost confirmate 139 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 139 de cetățeni care au contactat virusul, nouă sunt declarați vindecați și au fost externați, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Astăzi au fost confirmate 16 cazuri noi, după cum urmează: 4 cazuri în București, 4 în Arad, 3 în Brașov, 2 în Brăila și câte 1 caz în Constanța, Teleorman și Iași. 

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 16 persoane au vârsta cuprinsă între 5 ani și 71 de ani.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul Victor Babeș, care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată.

Până la debutul oficial al stării de urgență, companiile și instituțiile anunță limitări ale activității sau diverse măsuri pentru a-și ajuta clienții.

* Unele bănci au anunțat deja suspendarea plății ratelor la credite, în contextul în care atât politicieni, cât și reprezentanți ai mediului de afaceri cer o măsură de acest gen generalizată și propusă de guvern. Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a spus că a discutat deja cu mediul bancar. „Am vorbit vineri cu sistemul bancar. Am avut discuții informale. Și asta a fost cerința mea către sistemul bancar: să găsească soluții pentru amânarea, două-trei luni de zile, a ratelor. Bineînțeles, aici se va face în corelare cu regulamentul Băncii Naționale. Dar sunt optimist că această soluție va fi adoptată", a spus Cîțu, la Digi24.

* Potrivit HotNews, duminică la prânz are loc o videoconferință, cu participarea premierului Ludovic Orban, a miniștrilor, precum și a consilierului prezidențial Cosmin Marinescu, pe tema măsurilor economice necesare pentru limitarea impactului economic al pandemiei noului coronavirus (COVID-19).

* Măsurile fiscale pe care le vor lua autoritățile ar trebui să aibă la bază criterii esențiale, cu impact direct asupra companiilor și al economiei, respectiv menținerea de lichidități în economie, evitarea blocajelor la plată, menținerea locurilor de muncă, susțin reprezentanții firmei de consultanță Cromwell Evan Global, într-un comunicat remis Agerpres.

* ENGIE, ENEL și CEZ au suspendat temporar activitatea din centrele de relații cu clienții din toate județele în care au operațiuni, în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 și în conformitate cu deciziile autorităților. Clienții acestor companii pot intra în contact cu reprezentanții acestora prin intermediul aplicațiilor mobile sau pe site-urile de internet.

* Asociația Marilor Rețele Comerciale din România îi roagă pe clienți să fie cumpătați și chibzuiți la ce și cât cumpără și îi asigură că există cantități și stocuri pentru toți, dacă suntem "solidari și ne gândim la nevoile tuturor".

***************

Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a ajuns sâmbătă la 123, cu 28 mai multe decât în ziua anterioară.

Un număr semnificativ dintre noii pacienți au fost infectați de persoane deja confirmate cu COVID-19 - fostul ofițer de poliție internat la spitalul Gerota din București, senatorul liberal Vergil Chițac și tânara din Hunedoara care nu a respectat regulile de auto-izolare.

Alte cazuri sunt persoane revenite recent în țară, în special din Italia, care au stat în carantină de când s-au întors.

România a intrat în scenariul 3 al epidemiei, ceea ce înseamnă un număr de îmbolnăviri între 101 și 2.000. Dar președintele Iohannis a anunțat că va decreta starea de urgență începând de luni pentru a ajuta autoritățile în combaterea epidemiei.