Comisia Europeană vrea să introducă o restricție pentru 30 de zile a călătoriilor către UE în încercarea de a stăpâni epidemia de coronavirus.

UPDATE 

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea de către Comisia Europeană a unui set de linii directoare cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de virusul COVID-19.

"Adoptarea acestor linii directoare se datorează inclusiv demersurilor efectuate în ultimele zile de către MAE, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României de la Bruxelles, în contextul blocajelor înregistrate la frontierele unor state europene în privința tranzitului transporturilor rutiere de marfă", spune MAE într-un comunicat de presă.

MAE mai spune că este importantă promovarea unei abordări coordonate de la nivelul Uniunii Europene în toate aceste domenii, cu scopul principal de a proteja sănătatea cetățenilor europeni, în paralel cu asigurarea continuității activităților economice.

+++

Comisia a prezentat luni orientări adresate statelor membre cu privire la gestionarea frontierelor, după ce mai multe state au închis granițele în încercarea de a limita extinderea epidemiei de COVID-19.

UE înțelege nevoia de a proteja sănătatea cetățenilor, dar vrea și să mențină libera circulație pe teritoriul Uniunii

„Măsurile noastre de a împiedica răspândirea  pandemiei de COVID-19 vor fi eficiente doar dacă ne coordonăm la nivel european. Trebuie să luăm măsuri excepționale pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri. Dar să ne asigurăm că bunurile și serviciile esențiale continuă să circule pe piața internă. Aceasta este singura modalitate de a preveni lipsa de echipamente medicale sau de alimente”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Ea spune că nu este vorba doar despre o problemă economică. „Piața noastră unică este un instrument cheie al solidarității europene. Sunt în discuție cu toate statele membre pentru a înfrunta împreună, ca o Uniune, această provocare”.

Propunerile Comisiei vizează crearea de benzi de urgență pentru a menține transportul bunurilor esențiale și a asigura continuitatea economică, dar și restricții temporare pentru călătoriile neesențiale, a explicat von der Leyen.