Începând de vineri, 15 mai, vor fi reactivate site-urile de știri false închise de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în perioada stării de urgență. Unele dintre acestea sunt scoase deja la vânzare, scrie report.md

Șeful Direcției control și asistență juridică din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), Denis Sitari, a confirmat pentru Report.md că, odată cu încetarea stării de urgență, „toate actele normative emise în perioada stării de urgență se abrogă fără preaviz și nu mai produc niciun efect juridic”. Prin urmare, a precizat el, site-urile respective vor fi reactivate, dacă nu va apărea, până în seară, vreun alt act normativ care să le restricționeze activitatea.

„Site-urile respective au fost închise în baza unor ordine emise de SIS. Acele acte normative au fost examinate de Consiliului de Administrație al ANRCETI (care este autoritatea publică centrală de reglementare a pieței comunicațiilor), care a solicitat furnizorilor de servicii, cum sunt „Starnet”, „Moldtelecom”, „Orange”, etc. să pună în aplicare ordinul SIS. Odată cu expirarea stării de urgență începând cu 15 mai, toate aceste acte normative își pierd puterea juridică și dispare temeiul legal de a menține interdicțiile în privința acelor site-uri”, a explicat Sitari.

La 20 martie curent, SIS a anunțat că a dispus blocarea a 52 de site-uri de tip „fake-news”, care difuzau inclusiv știri manipulatorii despre COVID-19. Ulterior, lista a fost completată cu alte câteva site-uri manipulatorii.

 

Marți, 12 mai, SIS a anunțat, printr-un comunicat, că va continua „monitorizarea spațiului informațional pe dimensiunea promovării știrilor false” și a îndemnat cetățenii să transmită la SIS informații în cazul identificării platformelor de știri fake sau a conturilor false „utilizate pe rețelele de socializare la distribuirea intensă a dezinformărilor”. SIS prezintă și unele exemple de știri false cu privire la evoluția COVID-19, care au stat la baza blocării unor resurse anonime, dar comunicatul nu precizează ce se va întâmpla de vineri, 15 mai, cu site-urile de știri false blocate până acum.

Jurnaliștii Report.md au încercat, timp de câteva zile la rând, la ore diferite, să ia legătura cu cei de la SIS, la numerele de telefon indicate pe site-ul instituției, dar la acele numere de telefon nu răspunde nimeni. Ofițerul de serviciu de la SIS i-a sfătuit pe jurnaliști să mai încerce și în alte zile.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, susține că, de fapt, acele site-uri nu au fost blocate sută la sută niciodată, pentru că Moldova nu dispune de instumente tehnice care le-ar permite autorităților să le închidă. În plus, nu au fost blocate toate site-urile care distribuie știri false, inclusiv despre COVID. „Nouă ni s-a creat impresia, la un moment dat, că SIS doar bifează anumite activități, ca să aibă ce raporta la Președinție. Aceste site-uri au fost blocate doar de anumiți provideri. Adevărat, sunt site-uri nocive și ele trebuie blocate, deoarece nu au nicio legătură cu jurnalismul, rolul lor fiind doar să inducă anumite stări în societate, cu anumite scopuri, prin dezinformare”, susține Petru Macovei.

Citiți continuarea materialului pe www.report.md