Incoerența autorităților în gestionarea pandemiei a dus la negarea existenței COVID-19 și a alimentat teorii conspiraționiste, scrie Report.md

Lipsa de responsabilitate de care dă dovadă acum societatea moldovenească în lupta contra noului coronavirus are la bază mesaje contradictorii emise în spațiul public: președintele spune una – prim-ministrul alta, medicii strigă cu totul altceva, iar Biserica procedează exact invers. „Și atunci, omul respinge tot și își caută de viața sa”. Este opinia psihologului și psihoterapeutului din Republica Moldova, Ștefan Popov.

Potrivit lui, teoriile conspiraționiste înfloresc cel mai mult în perioade de criză și incertitudini sociale. „Totul pornește de la setea omului de a înțelege ce se întâmplă. Și atunci când, la început, există puțină informație despre un anumit fenomen social, omul începe să-și creeze propria teorie, de multe ori bazând-o pe coincidențe. O categorie de oameni este foarte vulnerabilă la astfel de teorii. Anume aceste persoane au tendința de a adăuga realității elemente paranoice, pentru a părea speciali, puternici”, explică psihoterapeutul, într-un material publicat de colegii de la Report.md.

Creșterea numărului de decese și infectați în Moldova se datorează inclusiv faptului că nu s-a făcut un front comun anti-COVID al tuturor actorilor sociali. Mesajele au fost confuze. Medicii strigă disperați, dar nu sunt auziți, ci atacați, blamați: „Comunicarea în pandemie este mai importantă decât aparatele de ventilare”, susține conferențiarul universitar la Școala de Management în Sănătate Publică, Rodica Rusu Gramma.

„Această curbă a îmbolnăvirilor, care merge doar pe verticală, la un moment dat, ar putea sufoca sistemul de sănătate. Acesta poate ajunge în incapacitate de a-i ajuta pe toți. Pur și simplu nu vor mai fi locuri la Terapie Intensivă. Da, medicii o să-și facă datoria, dar ar fi mai eficienți dacă nu ar fi puși în condiții de surmenaj”, susține expertul în sănătate publică.

Pe de altă parte, preotul Mitropoliei Moldovei (care aparține Patriarhiei Ruse), Iulian Rață, explică reacția contondentă a Bisericii în perioada pandemiei prin faptul că autoritățile au dispus inițial închiderea lăcașelor sfinte. El susține că că biserica nu neagă existența virusului COVID-19, dar este „împotriva statisticilor zilnice care sperie oamenii”.

„Nu vrem sperietori cu cifre cu cei morți și infectați. Megafoanele pe străzi nu ajută. Ele sperie oamenii - la fel cum au făcut tovarășul Dodon și tovarășul Chicu când au scos armata cu mitraliere pe străzi și au indus teroare în societate. Asta nu e o metodă corectă de informare”, spune preotul.

Referindu-se la preoții care se infectează cu COVID-19 și mor, Iulian Rață menționează că „preoții nu sunt îngeri, ci oameni în trup”: „Noi tot ne îmbolnăvim, murim ca toți oamenii de pe fața pământului”. Cel puțin doi preoți au murit până acum din cauza noului coronavirus în Moldova, iar Ministerul Sănătății raportează că încă 30 sunt infectați.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susține că „prin atitudinea manifestată pe parcursul acestei pandemii, Biserica a demonstrat că nu este alături de suferințele oamenilor”: „În loc să lumineze minițile enoriașilor - i-a indus în întuneric, în loc să-i ajute pe cei care vin la slujbă să înțeleagă cât de mare este pericolul și cât de important este să asculte sfaturile medicilor. Bisericii îi revine o mare parte din vină pentru faptul că acum, în Moldova, sunt atât de mulți oameni morți și infectați. Pentru aceasta ar trebui să existe răspundere nu doar bisericească, dar și legală”, consideră Macovei.

Doctorul Tihon Moraru de la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău a avertizat că, dacă virusul COVID-19 nu va fi oprit acum, pandemia va dura până în 2022. El a chemat preoții să-și revadă atitudinea față de criza sanitară și să nu mai contribuie la răspândirea virusului ucigaș. Asta după ce, la mijlocul lunii mai, Mitropolia Moldovei a transmis autorităților două adresări - una în care alimentează speculațiile răspândite de diferite site-uri de știri false, despre microcipare prin vaccinare și alta în care cere Guvernului să permită reluarea slujbelor religioase - în caz contrar, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova amenință cu excluderea premierului Ion Chicu din „pomenirea și rugăciunea Bisericii”.

 

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin,Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare,Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul VăiiJiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș,Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), TransilvaniaReporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazetade Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarulde Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.