Decretarea stării de urgență în România din cauza COVID-19 a adus cu sine o premieră în țară - autoritățile au decis că pot închide site-uri de știri pe motiv că promovează informații false pe tema pandemiei.

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Prima ”victimă” a decretului a fost, pe 18 martie 2020, site-ul stiridemoment.ro. Pe acest site a fost publicat articolul cu titlul ”Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, datat 15 martie 2020.

Același site a publicat pe 17 martie un articol sub titlul "Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. 

Aceste două știri au stat la baza deciziei Ministerului de Interne de a solicita închiderea site-ului. De menționat că cele două informații știri au fost intens distribuite pe rețelele de socializare și au creat rumori în rândul internauților.

Pe 26 martie 2020, la o lună de la depistarea primului caz de COVID-19 în România, ANCOM informa că un alt site, bpnews.ro, a fost închis pe motiv că "distribuie informații a căror veridicitate a fost infirmată printr-o precizare elaborată transmisă de GCS către MApN”. Mai exact, știrea "Coronavirusul, ucis de Polidin”.

Potrivit registrului de domenii, RoTLD, domeniul bpnews.ro este cumpărat de o persoană fizică, iar numele acesteia nu e public, dar numele serverelor care găzduiesc site-ul sunt ns1.ninelpeia.ro și ns2.ninelpeia.ro, scrie G4Media.ro.

Ninel Peia, fost membru PSD și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019, era cel care plătea materialele sponsorizate de pagina de Facebook asociată site-ului, arată PressOne.ro.

Tot pe 26 martie 2020, site-ul breackingnews.xyz a fost următorul vizat pentru a fi închis din cauza informațiilor false pe care le promova. Creat pe o platformă rusească, site-ul era funcțional la câteva zile de la solicitarea închiderii sale, în ciuda cererii Guvernului către ANCOM de blocarea totală a sa, scrie revista22.ro.

Pe 7 aprilie, site-ul cohortaurbana.ro a fost și el închis pentru că promova articole de genul ”SARS, Bioterorism și mass-media”, publicat pe 28 martie, ori "Rusia este îngrijorată de proximitatea laboratoarelor biologice americane lângă granițele sale”, material publicat pe 30 martie.

Potrivit datelor RoTLD, domeniul de internet cohortaurbana.ro aparține firmei Event Design Cristina Art SRL din Giurgiu, care este deținută de Cristina Asan (dezvoltator web conform datelor de pe rețelele de socializare). Site-ul era găzduit de firma Romarg SRL, deținută de Radu Tofan, unul din principalii furnizori de servicii de găzduire și înregistrare domenii de internet din România, scrie HotNews.ro.

Pe 10 aprilie a venit rândul site-ului blacktopics.wordpress.com pentru articolul articolul ”Broșura – 3 – 4 – Coronavirusul e ȚAP IȘPĂȘITOR pentru radiațiile Antenelor 5G”, disponibil la link-ul https://blacktopics.wordpress.com/2020/03/29/brosura-3-4-coronavirusul-e-tap-ispasitor-pentru-radiatiile-antenelor-5g/.

Un alt exemplu de articol apărut în acest site este ”INTERVIU CE MERITĂ CITIT! COVID, MANIPULARE, GENOCID, 5G, NOUA ORDINE MONDIALĂ ȘI ALTELE”, disponibil la link-ul https://blacktopics.wordpress.com/2020/03/17/interviu-ce-merita-citit-covid-manipulare-genocid-5g-noua-ordine-mondiala-si-altele/.

La 4 zile după, pe 14 aprilie, site-urile r.news-romania24.xyz și news-romania24.xyz au fost și ele închise. Potrivit autorităților, prin articolul ”Oficial! Italia, Germania, Franța își închid definitiv hotarele pentru doi ani” se inducea ideea că românii aflați peste hotare nu se pot întoarce în țară.  

Un alt articol apărut pe aceste site-uri este ”Rusia vine în ajutorul României. Armata rusă va lupta cu coronavirusul în România”.

În 16 aprilie, alte trei site-uri au fost trase pe dreapta. Este vorba despre genocid.ro, veghepatriei.wordpress.com și vremuritulburi.ro.

Un exemplu de fake-news transmis de genocid.ro se ne spune că se face o așa-zisă ”dezinfectare” la nivel public cu substanțe iritante și toxice din grupele 1,2 și 4, sub denumirea de ”Halamid R, CARE CONȚINE Tosylchloramide sodium SUBSTANȚĂ FOLOSITĂ ÎN UZUL VETERINAR și care poate ucide instantaneu sau provoacă boli mortale”, dar și altele asemenea.

Într-o analiză realizată de către Grupul de Comunicare Strategică se preciza că prin intermediul site-ului https://genocid.ro/ ”se distribuie constant informații complet false sau distorsionate cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.

ANCOM dă și un exemplu de asemenea fake news: ”sub pretextul formulării unei plângeri penale împotriva conducătorilor mai multor instituții, inițiatorul PLÂNGERII PENALE PUBLICE (formulă juridică inexistentă- n.r.) instigă publicul să nu respecte prevederile Ordonanțelor Militare invocând motive false pentru care Ordonanțele Militare ar fi ilegale”.

Site-urile veghepatriei.wordpress.com și vremuritulburi.com susțineau că "marele plan din spatele proiectului COVID-19 ar fi reducerea populației și controlul mulțimilor prin instituirea unui mod nou de viață fără drepturi și libertăți, controlat de un nou guvern unic mondial menit să excludă Rusia și China din prim-planul geopolitic”.

Și în 23 aprilie, ANCOM a anunțat că alte două site-uri, bn-news-romania.info și romania-veche.ro, au fost blocate. 

Primul site menționat mai sus a publicat o știre sub titlul "Klaus Iohannis - fiecare ROMÂN VA PRIMI 50 EURO de Paști”.

Site-ul romania-veche.ro a fost blocat pentru că promova articole conspiraționiste de genul "ATENȚIE: TRUC & ÎNȘELĂCIUNE sau Antenele 5G și COVID?” sau "Europe Defender 20 sau începuturile unui nou război mondial?”.

Pe 24 aprilie a venit rândul site-ului ortodoxinfo.ro, cu o orientare naționalist-creștină. Informațiile publice aici au fost catalogate de GCS ca fiind "vădit false și care au potențialul de a crea comportament social nejustificat și panică în rândul cetățenilor”.

Două exemple ar fi "Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare” sau ”Stocarea de informații sub piele, ca un tatuaj interior, prin nanocristale introduse împreună cu un vaccin se poate face chiar acum”.

Pe 5 mai, autoritățile au decis blocarea accesului utilizatorilor la conținutul site-ului ortodox.info.ro, prin care "este continuată campania de dezinformare privind COVID-19 începută pe site-ul la care accesul a fost deja blocat, respectiv ortodoxinfo.ro". GCS informa că noul site continuă seria de articole din categoria teoriei conspirației, cu titluri alarmiste și informații false.

Exemplu de articol apărut pe site-ul ortodox.info.ro: "Nu vă fie frică de amenzi, sunt ilegale. Sunt doar pentru intimidare!". GCS a explicat că acest articol încurajează populația să circule fără declarația pe propria răspundere lansează și ipoteza implementării pe ascuns a tehnologiei 5G.

De asemenea, site-ul justitiarul.ro a fost închis pe 29 aprilie. O zi mai târziu, pe 30 aprilie redeschiderea sa a fost solicitată de jurnalistul Marius Albin Marinescu, care și-a manifestat intenția de a elimina articolele ce conțineau informații false, potrivit Libertatea.ro.

În consecință, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ACOM) solicitarea de redeschidere a site-ului.

Așa cum reiese dintr-un material publicat de HotNews.ro, accesul la site-ul justitiarul.ro a fost blocat din nou de autorități printr-o decizie luată în data de 30 aprilie. GCS transmitea că pe site au fost păstrate și postate informații false referitoare la COVID-19.

Pe lângă noi articole de tip fake news, GCS arată că jurnalistul Marius Albin Marinescu a repostat pe site unul dintre articolele care a atras închiderea inițială a site-ului, promovând aceleași informații pe care s-a angajat că le va elimina.

O decizie fără precedent este și închiderea unui blog, pe 7 mai, pentru că ar fi promovat conspirații pe tema COVID-19, vaccinuri și tehnologia 5G.

Este vorba despre blogul danielvla.wordpress.com. Exemplu de postare apărută pe acest blog: "NU VĂ VACCINAȚI CU NICI UN CHIP! Din 2005 pregăteau… Un vaccin provocat de un virus respirator, care (zic ei) SĂ INHIBE GENA RESPONSABILĂ CU CREDINȚA ÎN DUMNEZEU".

 

  • Potivit Wikipedia, un blog este o publicație web care conține articole periodice sau și actualizate neîntrerupt ce au de obicei un caracter personal. Ca regulă, actualizarea blog-urilor constă în adăugiri de texte noi, asemenea unui jurnal, toate contribuțiile fiind afișate în ordine cronologică inversă (cele mai noi apar imediat, sus, la vedere). Acest gen de publicații web sunt în principiu accesibile publicului larg, însă unele pot fi contra cost.


 

 

Site-urile închise până acum de autorități sunt puțin cunoscute publicului, dar au devenit virale prin articolele false distribuite intens de oameni pe rețelele de socializare.

Publicațiile promovau teorii ale conspriației menite să inducă panica sau ideea că Occidentul sau SUA ar fi de vină pentru pandemia de COVID-19.

Alte articole vorbesc despre o "nouă ordine mondială” care prin tehnologii dorește exterminarea oamenilor.

Informațiile false publicate de aceste surse nu au apărut acum, odată cu pandemia de COVID-19. Unele dintre ele au o istorie lungă în ceea ce privește tehnica fake-news. Totuși, autoritățile au decis să ia măsuri doar acum, astfel că Avocatul Poporului a cerut GCS mai multe clarificări referitoare la închiderea site-urilor, printre care procedura de sesizare și monitorizare a știrilor false în contextual actualei crize cauzate de epidemia SRAR-CoV 2 și perspectiva din care sunt analizate știrile în legătură cu care există suspiciuni în ceea ce privește autenticitatea și credibilitatea surselor.

”Prezenta clarificare are în vedere opinia exprimată constant de Avocatul Poporului, în sensul că nu se poate vorbi despre libertatea de exprimare fără existența libertății de opinie, deoarece aceasta permite oricăror personae fizice să participle la viața politică, social, culturală, manifestându-și public opiniile, gândurile, credințele. Cu alte cuvinte, orice formă de cenzurare a acestora ar puttea conduce la o ingerință gravă asupra drepturilor și libertăților fundamentale”, susține Avocatul Poporului, Renate Weber.

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Luminița Odobescu: Manipularea e o capcană în care se cade ușor, e nevoie de multă vigilență

Mai mult pe EurActiv »