Liderii UE și Chinei au discutat într-un context ciudat, într-un summit ținut prin videoconferință, la doar câteva zile după ce Uniunea Europeană a acuzat Beijingul că a organizat acțiuni de distribuire a unor informații false pe teritoriul european.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, Comisia Europeană acuza, în premieră, China de implicare în campanii de dezinformare, „cu țintă precisă în UE, în vecinătatea sa și la nivel mondial”.

Dar în discuția dintre șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele și premierul Chinei, subiectul dezinformării aproape că nu a apărut, cel puțin potrivit comunicărilor oficiale. 

Totuși, von der Leyen a acuzat China că a condus la o criză de atacuri cibernetice împotriva spitalelor din Europa în timpul epidemiei de coronavirus, subliniind că UE nu va „tolera” o astfel de activitate rău intenționată, notează EURACTIV.com.

Oricum, discuțiile cu premierul Li Keqiang și președintele Xi Jinping nu au fost un succes pentru UE, care vede relația cu China drept „una de importanță strategică, dar și una dintre cele mai solicitante”, după cum a fost calificată chiar de Ursula von der Leyen 

Europa merge pe sârmă în relația cu China, fiind dependentă de importurile din statul asiatic, dar, în același timp, se teme că firme chineze vor cuceri părți semnificative din industrii strategice ale UE, dar și segmente importante din piața internațională a UE. 

De cealaltă parte, China nu își permite să facă din UE un dușman, având în vedere războiul comercial pe care îl duce deja cu Statele Unite conduse de Donald Trump.

În acest context, China reprezintă pentru UE un „partener comercial, concurent economic și rival sistemic”, iar diferențele dintre cele două mari economii au fost mai vizibile în discuțiile de luni decât asemănările.

Europenii și chinezii nu au reușit să ajungă la un acord pe niciuna dintre temele majore - comerțul bilateral, un acord privind investițiile, schimbările climatice, iar UE nu a avut practic partener de discuție în privința drepturilor omului și a intervenției în Hong-Kong.

„Liderii UE și-au exprimat îngrijorările față de pașii făcuți de China în impunerea în Hong Kong a legislației în materie de securitate națională, precum și față de deteriorarea situației drepturilor omului, inclusiv tratamentul aplicat minorităților în Xinjiang și Tibet, precum și a apărătorilor drepturilor omului, și față de restricționarea libertăților fundamentale.

În final, UE a subliniat, de asemenea, că se așteaptă ca Dialogul în domeniul drepturilor omului să se desfășoare în China mai târziu în cursul anului, după ce se relaxează restricțiile impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19”, a transmis Consiliul European, după summit.

„Este esențial să avem un dialog cu China pentru a ne apăra valorile, dar avem puncte de dezacord pe subiecte esențiale", a punctat și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Chinezii și-au exprimat la rândul lor preocupările legate de noua legislație europeană privind investițiile externe. „China se deschide în mod hotărât și se angajează să creeze un mediu comercial internațional centrat pe piață și bazat pe dreptul afacerile internaționale”, a declarat premierul Li Keqiang, pentru televiziunea publică națională CCTV, scrie HotNews.

„Sperăm că UE va menține de asemenea deschiderea piețelor sale pentru comerț și investiții și va relaxa restricțiile la export față de China”, a adăugat el.

Angajat într-un conflict comercial și politic cu SUA, Beijingul caută susținere. Washingtonul a avertizat europenii înaintea summitului: „Partidul Comunist vrea să vă oblige să alegeți” între Statele Unite și China, a spus șeful diplomației americane, Mike Pompeo.

Dar europenii refuză să intre în jocul tensiunilor dintre cele două mari puteri.

„Europa nu va fi câmpul de luptă între Statele Unite și China”, a spus duminică comisarul european pentru industrie, Thierry Breton.

China este un important partener comercial pentru UE. Schimburile de bunuri reprezentau 1,5 miliarde de euro pe zi în 2019, potrivit datelor Comisiei.

 

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin,Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare,Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul VăiiJiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș,Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), TransilvaniaReporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazetade Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarulde Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.