Un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate au fost înregistrate la nivelul acestei săptămâni, a declarat vineri ministrul muncii, Violeta Alexandru.

„Din datele pe care le avem la dispoziție în Registrul Electronic al Evidenței Salariaților - Revisal, rezultă în acest moment un număr în această săptămână de aproximativ 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur, situația este în evoluție, dar nu se vede o evoluție îngrijorătoare în acest moment, în sensul că cifrele nu variază foarte mult de la o zi la alta”, a declarat Violeta Alexandru la Digi 24.

„Sigur, e o situație gravă, faptul că 200.000 de oameni nu mai au contractele în plină forță și le au suspendate, în mod evident este o situație foarte grea. Nu văd încă schimbări de la o zi la alta. De aceea noi ne-am pregătit cu o estimare în jurul cifrei de 300.000 - 400.000 (de contracte de muncă suspendate, n.r.) pentru această perioadă, acoperită de decretul președintelui (starea de urgență, n.r.)", a mai spus ministrul muncii, potrivit Agerpres.

Ministrul muncii a apreciat că Ministerul Economiei va finaliza rapid procedurile de acordare a certificatului de situație de urgență, pe baza căruia angajații cu contractele suspendate vor putea primi indemnizația de șomaj tehnic.

Pentru a rezolva situația, sindicatele au cerut deja Guvernului suspendarea aplicării articolului 50 litera f din Codul Muncii, care prevede suspendarea contractului de muncă pentru caz de forță majoră. „În următoarele 6 luni se propune suspendarea aplicării art 50 lit f) Codul Muncii (suspendarea contractului de muncă pentru caz de forță majoră), având în vedere situațiile cu care ne confruntăm deja în aceste zile, în mod abuziv se invocă această prevedere pentru suspendarea contractului de muncă și implicit a salariului. De asemenea, se impune clarificarea situației juridice și financiare a salariaților ale căror contracte individuale de muncă au fost deja suspendate, având ca motivație epidemia de coronavirus", potrivit Blocului Național Sindical.

În timp ce autoritățile numără contractele, iar sindicaliștii caută soluții, tot mai multe afaceri își închid porțile. Multe hoteluri au închis deja, agenții de turism anulează majoritatea rezervărilor, barurile, restaurantele și centrele de fitness au fost închise de autorități.

Mobexpert și-a închis toate magazinele încă de joi, pe termen nelimitat, urmând ca activitatea logistică a grupului să fie întreruptă începând de sâmbătă.

Centrul comercial Băneasa Shopping City își va întrerupe activitatea în perioada 23 martie-16 aprilie, cu excepția hypermarketului Carrefour și a farmaciilor din galeria centrului, care vor funcționa după programul normal.

Hotelul Athenee Palace Hilton se va închide pentru prima dată în cei 106 de ani de existență. Grupul Ana Hotels, deținut de omul de afaceri George Copos, a decis să închidă, temporar, hotelul din centrul Capitalei și a amânat redeschiderea hotelului Europa din Eforie Nord.

Profit.ro a anunțat ieri că 50% dintre hotelurile din România se închid, printre care celebrul Iaki din Mamaia, deținut de Gheorghe Hagi, Ramada Parc, Aro Brașov, Rozmarin, International Sinaia, fiind pregătite și concedieri masive.

IKEA România va închide temporar cele două magazine din București începând de vineri, de la ora 18:00, ca măsură de precauție împotriva riscului continuu de COVID-19, dar va continua să livreze produse din magazinul online.