Twitter a anunțat că a eliminat peste 170.000 de conturi legate de o operațiune de influență susținută de Beijing, care a răspândit mesaje înșelătoare favorabile guvernului chinez, inclusiv despre coronavirus.

Rețeaua socială susține că a suspendat un nucleu de 23.750 de conturi extrem de active, precum și o rețea mai mare de aproximativ 150.000 de conturi „amplificatoare” utilizate pentru a promova conținutul conturilor de bază.

Twitter, împreună cu alte site-uri de social media americane, precum Facebook și Instagram, sunt blocate în China, dar un mare număr de diplomați și misiuni diplomatice chineze și-au creat conturi pe Twitter sau Facebook și le folosesc adesea pentru a ataca criticii Beijingului din întreaga lume, amintește EURACTIV.com.

Twitter a mai anunțat și eliminarea altor două operațiuni mai mici, pe care le bănuiește a fi sponsorizate de Rusia, respectiv de Turcia, ambele axate pe publicul intern.

Potrivit Twitter, rețeaua chineză are legături cu o operațiune anterioară, demontată anul trecut de Twitter, Facebook și YouTube de la Google, care promova informații înșelătoare despre evoluția politică din Hong Kong.

Noua operațiune s-a concentrat foarte mult și pe Hong Kong, dar a promovat și mesaje despre pandemia de coronavirus, exilatul miliardar chinez Guo Wengui și despre Taiwan, au spus cercetătorii care au analizat împreună cu Twitter mesajele.

Renee DiResta, de la Observatorul de Internet al Stanford, a declarat că activitatea rețelei în privința coronavirusului s-a extins la sfârșitul lunii ianuarie, pe măsură ce epidemia depășea granițele Chinei și a atins vârful în martie. Conturile lăudau răspunsul Chinei la virus, folosind, de asemenea, pandemia pentru a antagoniza activiștii SUA și Hong Kong, a spus ea.

Cercetătorii de la Graphika și Bellingcat au semnalat anterior reapariția rețelei „Spamouflage Dragon”, după ce a intrase în conservare în urma anihilării conturilor de vara trecută.

Departamentul de Stat al SUA a declarat, în mai, că a descoperit o rețea de conturi Twitter neautentice, cu legături „foarte probabile” cu China, care difuzează false informații despre coronavirus, amintește EURACTIV.com.

Twitter, care a respins la acea dată afirmațiile, susțințnd că cele 5.000 de conturi identificate includ și conturi legitime ale unor organizații neguvernamentale și jurnaliști, a spus joi că rețeaua pe care a eliminat-o nu are legătură cu ceea ce a identificat Departamentul de Stat.

În ceea ce privește rețeaua de 7.340 de conturi turce, detectată la începutul lui 2020, ea este consacrată în special promovării președintelui Recep Tayyip Erdogan și partidului puterii, potrivit Twitter. Conturile ruse, în număr de circa 1.150, serveau la rândul lor pentru a promova partidul de la putere și a-i ataca pe detractorii acestuia, notează Agerpres.

 

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin,Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare,Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul VăiiJiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș,Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), TransilvaniaReporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazetade Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarulde Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.