Pentru prima dată, Comisia Europeană acuză China de implicare în campanii de dezinformare.

Comisia Europeană a arătat cu degetul spre China, acuzând Beijingul că ar fi în spatele unor campanii de dezinformare, în contextul în care Uniunea Europeană se luptă cu un „val uriaș” de știri false despre pandemia de coronavirus.

„Actorii străini și anumite țări terțe, în special Rusia și China, au desfășurat operațiuni de influență și campanii de dezinformare cu țintă precisă în UE, în vecinătatea sa și la nivel mondial”, a spus miercuri Comisia Europeană, într-o comunicare pe tema măsurilor luate pentru combaterea dezinformării.

Executivul UE menționează ca exemplu faptul că grupul operativ East Stratcom al Serviciului European de Acțiune Externă a detectat și a denunțat peste 550 de discursuri de dezinformare din surse pro-Kremlin pe site-ul web EUvsDisinfo.

Nu este prima dată când UE acuză Rusia de răspândirea de știri false, dar până acum europenii s-au ferit să menționeze China în discuțiile despre dezinformare și fake news.

„Dezinformarea în timpul pandemiei de coronavirus poate ucide. Avem datoria de a ne proteja cetățenii, sensibilizându-i cu privire la informațiile false, și de a denunța actorii responsabili de participarea la astfel de practici”, a spus Josep Borrell, șeful diplomației UE.

El a precizat că Uniunea Europeană își intensifică activitățile și capacitățile în lupta cu operațiunile de influență și campaniile de dezinformare. 

Borrell a sugerat miercuri că mai multe eforturi ar putea fi îndreptate către campaniile care provin din Extremul Orient, dar nu a spus dacă va fi creată sau nu o diviziune separată care să acopere această zonă geografică.

Numirea Chinei ca propagator al dezinformărilor vine după un scandal din Serviciul de Acțiune Externă, unde diplomații europeni au negat că ar fi nuanțat acuzații la adresa Chinei ca urmare a presiunilor făcute de Beijing. Serviciul a publicat ulterior raportul, dar tonul era mult mai puțin acuzator decât în documentul de lucru difuzat anterior de presă. Borrell a recunoscut că oficialii chinezi și-au „exprimat îngrijorarea” cu privire la proiectul „scurs” către presă.

Totuși, șeful diplomației europene spune că nu vrea să intre în conflict cu China, transmite Agerpres.

„I-am spus ministrului de externe chinez: 'Nu vă îngrijorați, Europa nu se va angaja în niciun fel de război rece cu China'”, a declarat Borrell miercuri, într-o conferință de presă, întrebat despre videoconferința avută marți cu Wang Yi în pregătirea unui summit UE-China.

„Noi lucrăm deja de mult timp împotriva dezinformării. Am început în urmă cu cinci ani. În ultimii ani, dezinformarea a vizat de asemenea surse provenite din China, însă ea nu a fost îndreptată împotriva Chinei”, a explicat Borrell, cu ocazia prezentării strategiei de combatere a dezinformării pe teme sanitare în timpul epidemiei de COVID-19.

 

„Rusia și China se află în spatele unor campanii de dezinformare împotriva acțiunilor întreprinse în UE pentru a lupta contra propagării COVID-19. Avem probe suficiente”, a explicat și comisarul european pentru justiție, Vera Jourova. 

„Aceste campanii slăbesc măsurile luate în materie de sănătate și se vor amplifica împotriva campaniilor de vaccinare”, a atenționat ea, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Totuși, Comisia nu a răspuns întrebărilor trimise de EURACTIV.com pe tema probelor strânse împotriva Chinei și tipurile de dezinformare distribuite de Beijing. 

Dar europenii recunosc că nu au „capacitate de coerciție”, în contextul în care autoritățile din Rusia și China susțin că nu sunt responsabile de aceste campanii, și că mass-media care le vehiculează sunt deținute de companii private.

În acest context, UE și-a intensificat activitatea de informare a cetățenilor cu privire la riscuri și de consolidare a cooperării cu alți actori internaționali pentru combaterea dezinformării îm timpul crizei, susține Comisia, arătând către pe site-uri care au publicat materiale ce demontau mituri legate de coronavirus. În plus, Executivul UE a monitorizat acțiunile platformelor online și a lansat Observatorul european al mass-mediei digitale, prin care își va intensifica și mai mult sprijinul în favoarea verificatorilor de fapte și al cercetătorilor.

Dar, subliniază Comisia, asigurarea libertății de exprimare și a unei dezbateri democratice pluraliste este esențială pentru răspunsul nostru la dezinformare. 

Comisia va continua să monitorizeze impactul măsurilor de urgență luate de statele membre în contextul pandemiei de coronavirus asupra legislației și valorilor UE.

„Criza a demonstrat rolul mass-mediei libere și independente ca serviciu esențial, care oferă cetățenilor informații fiabile și verificate, contribuind la salvarea de vieți omenești. UE își va intensifica sprijinul acordat mass-mediei independente și jurnaliștilor independenți în UE și în întreaga lume”, arată Executivul UE.

În aceste condiții, Comisia invită statele membre să își intensifice eforturile pentru a garanta faptul că jurnaliștii își pot desfășura activitatea în condiții de siguranță și să valorifice oportunitățile oferite de răspunsul economic al UE și de pachetul de redresare pentru a sprijini mass-media grav afectată de criză, respectând în același timp independența acestora.

 

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin,Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare,Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul VăiiJiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș,Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), TransilvaniaReporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazetade Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarulde Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.