Biserica Ortodoxă a Moldovei (BOM) face jocurile Rusiei, spune Victor Gotișan, specialist în probleme teologice, vorbind inclusiv despre ultima decizie a Episcopului de Bălți și Fălești din cadrul Mitropoliei Moldovei, Marchel Mihăescu, care le-a cerut preoților să suspende tradiționalele rugăciuni pentru liderii țării.

Gotișan susține că „este o decizie pur politică” pentru că „episcopul Marchel este cunoscut drept omul Rusiei, cu viziuni clar pro-ruse, mai ales politice” și că episcopul „mizează pe cartea rușilor și a PSRM-ului prin extensie”. Altfel spus, BOM, care este subordonată canonic Patriarhiei Moscovei și a Întregii Rusiei este de 30 de ani în slujba intereselor Moscovei în Republica Moldova.

Sistarea obișnuitelor rugăciuni pentru conducerea țării are loc după ce Partidului Acțiune și Solidaridate (PAS) a reușit să rartifice Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Este vorba despre Convenția de la Istanbul, care include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.

Parlamentul de la Chișinău, unde PAS, partidul Maiei Sandu este majoritar, a reușit să aloce resurse pentru centrele victimelor violenței, linii telefonice de urgență disponibile non-stop, adăposturi pentru victimele violenței, servicii de consiliere psihologică și juridică.

Președintele socialiștilor moldoveni, deputatul Igor Dodon, a criticat dur votul din Parlament, folosind inclusiv informații false atunci când a spus că această Convenție ar „legitima perversiunea sexuală” și că ar „submina fundamentele morale ale poporului”.

Citiți continuarea pe presshub.ro.