Autoritățile vin cu explicații privind documentul publicat de Libertatea privind limitarea deplasărilor.

Cotidianul Libertatea a publicat vineri un document, elaborat de grupul condus de Raed Arafat, prin care se vor limita deplasările. Prin hotărârea nr. 14 din 20.03.2020, elaborată de grupul condus de Raed Arafat, toate deplasările trebuie justificate printr-o anexă ce va fi completată pe model francez. (Detalii, pe Libertatea.ro)

Grupul pentru comunicare strategică (GCS) precizează că e vorba de un document de lucru (draft), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism aflat în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

”NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații...La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică”, se arată într-un comunicat al GCS.

Autoritățile mai precizează că în documentul dat publicității nu este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor, fapt ce ”demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19)”. 

În comunicat se mai arată că, la nivelul Ministerul afacerilor interne, s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității: ”Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuire de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”.

”Limitarea mersului pe stradă e iminentă pentru că în contextul în care apar multe cazuri pe zi, ele fac obiectul unor analize foarte atente și ele sunt cele care vor decide momentul în care aceste distanțări sociale se vor impune. Astfel de decizii nu se iau după o zi pe alta. Avertizări de genul acesta, ca lumea să se obișnuiește cu ideea, astea se pot spune”, a declarat vineri seara, la Antena 3, managerul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.