FOTOCum s-a răspândit informația falsă că UE interzice sobele și șemineele

Comisia Europeană nu a propus noi cerințe privind aparatele pentru încălzirea incintelor și nu intenționează să elimine treptat sobele pe bază de lemn, cărbune sau peleți.
Dezmințirea vine după ce mai multe publicații au rostogolit știrea falsă prin care anunțatu că "UE interzice sobele și șemineele". Folosind, nu pentru prima dată, titluri alarmiste și panicarde, publicațiile au exploatat un subiect sensibil, dat fiind că în România circa 3,5 milioane de locuințe sunt încălzite cu lemne, majoritatea în mediul rural.
Regulamentul privind proiectarea ecologică prevede o revizuire a măsurilor existente referitoare la aparatele pentru încălzire locală cu combustibil solid și la cazanele cu combustibil solid.
În prezent, UE se află în primele etape ale consultării producătorilor și a altor părți interesate cu privire la opțiuni de politică specifice.
La fel ca în cazul întregii legislații privind proiectarea ecologică, aceste măsuri vor viza numai aparatele noi, nu și cele care sunt deja instalate în locuințele cetățenilor.
"Obiectivul nostru principal este să protejăm sănătatea cetățenilor noștri, prin reducerea emisiilor de poluanți atmosferici nocivi provenite de la astfel de aparate pentru încălzire. Emisiile de poluanți atmosferici rămân una dintre cele mai importante amenințări de mediu la adresa sănătății cetățenilor UE, în special a celor mai vulnerabili, a persoanelor în vârstă, a copiilor și a persoanelor cu afecțiuni de sănătate preexistente", a transmis CE.
Este important de remarcat faptul că, la fel ca în cazul tuturor măsurilor privind proiectarea ecologică, dorim să evităm orice impact negativ semnificativ asupra consumatorilor, în special în ceea ce privește accesibilitatea prețurilor sau costul pe ciclul de viață al unor astfel de produse.
Comisia nu a adoptat o poziție finală cu privire la această chestiune și vom studia toate propunerile și alternativele, inclusiv accesibilitatea acestora ca preț.
Statele membre vor vota cu privire la aceste măsuri înainte de adoptarea de către Comisie a oricărui text nou.
Următoarele etape ale procesului: aceste măsuri vor fi incluse de Comisie într-un regulament de punere în aplicare, după consultarea părților interesate și a statelor membre. În practică, actul este discutat mai întâi cu părțile interesate (inclusiv cu producătorii) și este modificat în funcție de rezultatul acestor discuții.
Urmează apoi un proces de adoptare, care va include o consultare interservicii, publicarea pentru contribuții pe site-ul Europa al Comisiei (unde fiecare cetățean sau întreprindere poate formula observații), transmiterea către Organizația Mondială a Comerțului și votul statelor membre în cadrul Comitetului de reglementare. Dacă este sprijinit de statele membre, textul va fi adoptat de Comisie și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dar numai după o perioadă de control în care atât Consiliul, cât și Parlamentul au posibilitatea de a formula obiecții cu privire la măsura respectivă.
Euractiv România prezintă mai jos câteva extrase din publicații românești despre acest subiect:
Comentarii