2 aprilie este Ziua internațională de verificare a informațiilor (Fact-checking Day). În contextul pandemiei, știrile false înfloresc, fie că e vorba de remedii miraculoase, fie de dezinformări venite din spațiul rusesc sau din cel chinezesc.

Parlamentul European atrage atenția că, în timp ce mulți duc o luptă asiduă pentru a salva vieți, organizațiile din domeniul sănătății și cei care verifică veridicitatea informațiilor au dezvăluit o altă latură întunecată a pandemiei: organizații și persoane care exploatează criza în scopuri de manipulare politică sau comercială.

Pentru a sprijini informațiile veridice și fiabile, a fost creată o pagină comună la nivelul UE cu privire la răspunsul european la acest virus. Această pagină pune la dispoziția publicului informații cu privire la cele mai frecvente mituri legate de epidemia COVID-19.

Potrivit unui raport al grupului de lucru anti-dezinformare EUvsDisinfo, unele declarații false provin de la actori din apropierea dreptei ”alternative” din SUA, ai Chinei și ai Rusiei. În aceste cazuri, scopul este politic, de a submina Uniunea Europeană sau de a provoca schimbări politice.

”Astăzi, cu ocazia Zilei internaționale de verificare a informațiilor, reamintim cetățenilor importanța verificării informațiilor și oferim recomandări în toate limbile în acest sens. La fel cum respectăm distanțarea socială și spălarea mâinilor, avem datoria de a opri răspândirea știrilor false și a manipulării”, a precizat vicepreședinta PE Katarina Barley (S&D). 

Efectul semințelor de chimen

Autoritățile române au și ele mult de furcă în această perioadă cu totul felul de dezinformări. Astăzi, ele au dezmințit o informație falsă care circulă în mediul online cu privire la efectul semințelor de chimen asupra coronavirusului.

Cei care realizează campania de informare în contextul pandemiei de COVID-19 au precizat că semințele de chimen nu ajută în prevenția sau tratamentul infecției cu noul coronavirus. 

  • Nu cădeți pradă soluțiilor miraculoase apărute pe internet deoarece acestea vă pot pune sănătatea în pericol.
  • Pentru un stil de viață sănătos, este recomandat să aveți o alimentație echilibrată, care include fructe și legume. Chiar dacă este necesar să stăm în casă în această perioadă, este important să facem activitate fizică.
  • Luați pauze de la a sta jos, mergeți prin casă sau faceți exerciții fizice ușoare. Mișcarea regulată reduce din tensiunea musculară și îmbunătățește circulația sângelui.