Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni, la Antena 3, că a primit amenințări că se va întâmpla ceva grav cu termoficarea în București.

”Am primit amenințări, mesaje, că se va întâmpla ceva foarte grav cu rețeaua de termoficare în București, ca să dea cetățenii vina pe mine și să pierd eu alegerile. Dacă le pierd în urma unei bătălii cinstite, atunci nu e nicio problemă, dar dacă sunt astfel de sabotaje cred că trebuie să luăm măsuri. Dacă ar fi fost o eroare umană, cred că ar fi ieșit și ministerul Economiei și ELCEN, ar fi spus că e o greșeală, cereau scuze, spuneau că vor plăti daunele”, a declarat luni seara, la Antena 3, primarul Capitalei, după ce mai făcuse afirmații despre ”sabotajul industrial” care i-ar fi lăsat pe locuitorii din două sectoare fără apă și căldură. 

Primarul a subliniat că își menține intenția de a depune plângere penală pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare: ”Pentru tot ce spun am documente. Voi merge cu ele în această plângere pe care o întocmim”.

În replică la acuzațiile primarului, ELCEN a transmis că ”locuitorii din sectoarele 2 și 3 nu au apă caldă și căldură din cauza avariilor de pe rețeaua de termoficare aflată în responsabilitatea PMB și nu a unei creșteri tranzitorii de temperatură, așa cum a insinuat Gabriela Firea într-o postare în spațiul public”. 

”În ciuda afirmațiilor tendențioase ale primarului Capitalei, Gabriela Firea și a încercărilor disperate de a găsi un vinovat pentru situația dezastruoasă în care se află sistemul de termoficare, angajații ELCEN, în colaborare cu angajații Termoenergetica, au făcut tot ce-au putut pe tot parcursul nopții și în cursul zilei de astăzi, pentru ca situația să nu scape de sub control. Ceea ce omite să sublinieze primarul Capitalei, în mod intenționat, este faptul că sistemul de termoficare din București aflat în grija Primăriei Municipiului București este în prag de colaps, că țevile sunt vechi și ruginite, iar pierderile de apă caldă pe rețea sunt imense. Din această cauză, avariile sunt din ce în ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Doamna primar mai omite să afirme că sunt necesare eforturi uriașe pentru a menține sistemul pe linia de plutire în situația dezastruoasă în care a ajuns.  Rețelele de conducte au nevoie de reparații urgente, nu de cârpeli, însă PMB alege să cheltuie sute de milioane de lei pe acțiuni de imagine, târguri, festivaluri și iepurași, ignorând cu bună știință problemele structurale”, se arată în comunicatul ELCEN.