Prezența recentă a liderilor AUR și ai Noii Drepte la Timișoara arată că pentru trecerea de la agresiunea verbală prin lozinci ofensatoare la intrarea în forță într-o instituție nu trebuie decât un impuls. Mai ales când autoritățile abilitate să apere cetățenii și instituțiile – poliția, jandarmeria – sunt inerte, scrie Brîndușa Armanca pe PressHub.ro.

În 14 ianuarie 2022 George Simion, urmat de un grup de susținători, a inițiat un asalt asupra primăriei din Timișoara sub pretextul solicitării unei audiențe pentru un revoluționar timișorean. Grupul a forțat ușile, a intrat în birouri, a invadat coridoarele instituței, a scandat lozinci. Regulile sanitare au fost ignorate cu desăvârșire.

Din discuțiile noastre cu revoluționarul a reieșit că nu exista o urgență pentru a fi primit la primar. Avea eventual nemulțumiri pentru suma diminuată primită în decembrie pentru comemorări, dar nu și mandatul organizației sale de a se asocia cu AUR pentru o audiență.

Pe tot parcursul incidentului s-au strigat lozinci xenofobe ca „Herr Fritz nu uita/Timișoara nu-i a ta!” și ofensatoare ca „Ieși afară/Javră ordinară!”. La conferința ținută a doua zi de liderii AUR pentru a anunța o „ligă anti-Fritz”, termenii folosiți de George Simion la adresa primarului Timișoarei au fost „Fritz parașutat din Germania” și „Fritz parașutat în mod ciudat de la Berlin”.

Citiți continuarea pe PressHub.ro.