O amplă și sofisticată operațiune destinată dezinformării a fost identificată în legătură cu serviciile de inteligență rusești, potrivit unui raport lansat de Digital Forensic Research Laboratory (DFRLab).

Raportul lansat de DFRLab în iulie 2018 este intitulat sugestiv Secondary Infektion, amintind de operațiunile puse pe seama KGB în 1980, denumite Infektion, care au urmărit să acrediteze ideea că HIV/SIDA a fost un virus dezvoltat de laboratoarele americane, pe post de armă biologică. De aici, ideea că dezinformarea funcționează ca un virus.

Raportul DRFLab despre așa-numita Infektion 2 (Secondary Infektion) identifică tehnici de răspândire de minciuni extreme, propagandă, precum și operațiuni de spălare a sursei inițiale (information laundering), astfel încât să se piardă urma sursei originale. Au fost identificate inclusiv acțiuni care au demarat în 2014, potrivit sursei citate.

Șapte studii de caz sunt incluse în Raportului Secondary Infektion, al DFRLab 

Raportul identifică o paletă de acțiuni care compun dezinformările, de la minciuni extreme la specularea unor sentimente anti-migratorii (exploatarea divizării în Irlanda sau sentimentul anti-migratoriu în Germania ) sau articole pro-Kremlin.

Un studiu de caz este destinat analizei situației din Ucraina, iar un altul are demască manipulările și falsul răspândit cu privire la alegerile europarlamentare din 2019. 

Operațiunile de spălare a informației 


Raportul DFRLab identifică noi tehnici care utilizează spălarea de conturi și de identități pe rețelele de socializare, precum și operațiuni strict secrete 
(de exemplu, o operațiune este derulată o singură dată, sunt șterse urmele, apoi sunt folosite conturi fantomă.



În practică 


  • documentele sunt traduse și distribuite simultan în mai multe limbi

  • apar postări de tip fake-news ale unor politiceni proemineți 
- Fake-accounts 

  • apare clonarea unor conturi de social media ale unor persoane cu credibilitate pentru a le distruge reputația
  • apar surse periferice și sunt utilizate mai multe pentru dezinformare, de la minciuni extreme la cultivarea unor sentimente anti- sau pro- (de ură, de respingere a fenomenului migraționist, de exemplu, sau de cultivare a divizării, în cadrul granițelor aceluiași stat)  

Raportul a fost publicat și pe site-ul EU vs Disinfo

Mass-Media din SUA, preocupate de operațiunea de Infektare identificată ca având rețeta în laboratoarele KGB

The New York Times (2018) publica un film în trei părți despre Operation Infektion
  • Partea I The KGB Spies Who Invented Fake News
  • Partea a II-a The Seven Commandments of Fake News
  • Partea a III-a The Worldwide War on Truth

    VIDEO-GRAFIC Secondary Infektion

    Mai mult pe EurActiv »