Parlamentari PNL, PSD, UDMR și de la minorități au depus un proiect de lege privind interzicerea utilizării malițioase a tehnologiei și limitarea fenomenului deepfake.

Potrivit proiectului, depus la Senat, prin deepfake se înțelege orice conținut de tip imagine, înregistrare audio sau înregistrare video create cu ajutorul Inteligenței Artificiale sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realității, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

De asemenea, parlamentarii puterii vor ca realizarea, difuzarea și stocarea pe internet sau în mass-media de conținut tip imagini sau înregistrări audio-video, concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV și create astfel încât să producă aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană în realitate nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut, sunt interzise în situația în care nu sunt însoțite de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conțiunt.

Anunțul de tip avertisment, plasat vizibil, pe cel puțin 10% din suprafața de expunere și pe întreaga derulare a conținutului de tip deepfake, realizat și difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii, va avea următorul conținut: „Acest material conține ipostaze imaginare”.

Cine nu va respecta reglementarea, care se vrea a fi infracțiune, se pedepsește cu amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.

"Având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a Inteligenței Artificiale, a tehnicilor de creare a Realității Virtuale precum și avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învățare automată a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesară și importantă intervenția legiuitorului pentru limitarea efectelor malițoase ale conținutului în imagini, în înregistrări audio și video", spun inițiatorii în expunerea de motive.

În același context, specialiștii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos și are un impact mult mai puternic decât știrile false cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, toate acestea deoarece acesta cuprinde toate elementele unui produs de media (text, fotografie, video, audio).

Tot parlamentarii români afirmă că imaginile, înregistrările audio și video de tip deepfake pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului.

"Realizarea și distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip deepfake pot prejudicia, în funcție de conținutul lor și de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate națională a României, pot să erodeze încrederea în instituții ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane", mai spun aceștia în proiect.

Aleșii puterii mai spun și că SUA și unele state europene au încercat prin măsuri legislative limitarea acestui fenomen.

Senatul este prima Cameră sesizată, urmând ca votul final să fie dat de deputați.