Dezinformarea este considerată una dintre principalele amenințări pentru democrație, nu numai în Europa, dar și în restul lumii. În ultimele luni s-a constatat o intensificare a campaniilor de dezinformare în legătură cu politicile Uniunii Europene.
Procurorul federal al Belgiei a lansat o anchetă împotriva unor membri ai Parlamentului European care ar fi fost plătiți de Moscova,iar prim-ministrul Alexander De Croo va aborda problema ingerinței Rusiei la summitul liderilor de săptămâna viitoare.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că Rusia se folosește de dezinformare pentru a viza Jocurile Olimpice de la Paris, relatează BBC.
Înainte de alegerile europene din iunie, Parlamentul European a intrat în stare de alertă, pe măsură ce presiunea crește pentru un răspuns la un nou scandal privind influența rusă care zguduie instituția.
Atelierele pentru gândire critică și combaterea dezinformării, organizate în cadrul proiectului Language Matters, au pornit în caravană, în universități.
Un val de dezinformare împotriva migranților crește în Bulgaria, cu proteste și atitudini xenofobe înainte de aderarea parțială a Sofiei la Spațiul Schengen, relatează AFP, preluată de Euractiv.
Mai mulți europarlamentari au cerut joi să fie analizată diseminarea propagandei ruse în cadrul Parlamentului European, după observațiile îndoielnice ale deputatului olandez de extremă dreapta Marcel de Graaff cu privire la conflictul din Ucraina.
Acuzate că vor "interzice repararea mașinilor de peste 15 ani" sau că "obligă oamenii să mănânce insecte" fără știrea lor, instituțiile europene și funcționarea lor complexă sunt ținte recurente ale campaniilor de dezinformare înainte de alegeri.
Nimic din legislația europeană propusă nu împiedică repararea mașinilor de o anumită vechime. Dimpotrivă, mai multe dispoziții vizează facilitarea reparării mașinilor.
Dezinformarea este o armă pe care Vladimir Putin o folosește pentru slăbirea democrației, prin alimentarea neîncrederii față de UE, astfel că e necesară înființarea unui portofoliu pentru combaterea dezinformării în viitoarea Comisie, crede Tomac.
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, are luni pe ordinea de zi la dezbatere un proiect de lege ce are ca scop combaterea fenomenului deepfake. Doar că proiectul este criticat de ONG-uri pentru că ar fi o "chinezărie".
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.