Călin Georgescu și-a arătat din nou admirația pentru Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu. MCA România și Alexandru Muraru condamnă declarațiile pro-legionare ale președintelui de onoare al AUR.

Întrebat luni seara la Antena 3, dacă nu se teme că este izolat, pe plan intern și extern, când îi plasează între eroii neamului pe Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu, Călin Georgescu a răspuns: ”Toți au făcut și fapte bune și altele mai puțin bune, dar, în general, un lider autentic este cel care spune adevărul și dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (...) mai trebuie menționat că istoria a fost mistificată”.

”Istoria este a noastră, au fost și fapte bune au fost și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să dovedească acest lucru și este treaba lor, nu e treaba noastră. Din punctul meu de vedere, față de martiri nu pot să am păreri, dar pot să spun că sunt parte din istoria noastră și rămân în istoria noastră națională”, a mai spus el, potrivit News.ro.  

Nu este prima dată când Călin Georgescu îi elogiază pe cei doi. 

Și senatorul AUR Sorin Lavric aduce elogii unor legionari, uneori chiar de la tribuna Parlamentului.

Maximillian Marco Katz spune că, până acum, organizația Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA) România s-a abținut din a intra în polemici cu tentă politică pe tema caracterului naționalist al AUR.

”Dar poziția afișată de noul președinte de onoare al partidului, care forțează o reabilitare a doi conducători, aliați activi ai regimului nazist, care au inițiat și care au participat la comiterea Holocaustului, nu poate fi trecută cu vederea și nu poate fi tolerată”, precizează Maximillian Marco Katz.

”Astfel de derapaje, comise în scopuri politice și pentru câștiguri electorale, pun în pericol real libertățile obținute în urma reconstrucției post-comuniste a societății în sânul căreia trăim”, mai spune directorul MCA România, condamnând declarațiile pro-legionare, pro-fasciste ale lui Călin Georgescu.

”Declarațiile făcute la un post de televiziune, de elogiere a unui asasin dovedit, Corneliu Zelea Codreanu, fondator și lider ideologic a unei grupări politice teroriste – Garda de Fier – care a produs crime odioase – sunt extrem de grave și reprezintă un îndemn la violență politică, la reabilitarea unui fel de neacceptat de a face politică și o încercare evidentă de revizuire istorică. Prin aceste afirmații, se continuă efortul celor de la AUR de a inversa valorile, de a murdări și prejudicia adevărații eroi ai istoriei României, iar aceștia sunt înlocuiți în viziunea loc cu criminalii de război și liderii mișcărilor paramilitar-fasciste”, atrage atenția Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei.

Potrivit acestuia, afirmațiile lui Georgescu dovedesc și mai mult că ”aderența la această formațiune extremistă din Parlamentul României se bazează astăzi pe un consens al conducerii sale (lucru dovedit în numeroase ocazii), unde promovarea persoanelor fie condamnate, fie dovedit promotoare a asasinatului politic, a genocidului, a urii etnice și religioase, reprezintă o misiune de prim ordin politic”.

Muraru susține că AUR și-a asumat misiunea de a reabilita Mișcarea Legionară, pe liderii săi și regimurile care au dus România la genocid și catastrofă:

”Ei nu doar că nu se disociază de aceste mișcări și de aceste nume sinistre, dar este evident că promovarea acestei strategii este din ce în ce mai prezentă: aceea de a obișnui publicul cu ideea potrivit căreia criminalii de război și asasinii sunt de fapt eroi! Discursul delirant pro-legionar, de preamărire a unor nume care au declanșat uciderea a sute de oameni nevinovați este de neacceptat pentru România anului 2022! Promovarea celor care au condus mișcări sau regimuri care au produs asasinate în masă sau individuale în istoria României, promovând ura, epurarea etnică, persecuția și exterminarea unor categorii întregi, reprezintă fapte de o mare gravitate ce trebuie repudiate public imediat, iar liderii și partidele democratice trebuie să se disocieze de aceștia și de acest demers”.