Înainte de alegerile europarlamentare, UE a constatat existența unui "comportament neautentic coordonat" care viza răspândirea de materiale ce instigau la dezbinare pe platformele online, inclusiv prin utilizarea de boți și conturi false.

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat vineri un raport privind combaterea dezinformării și principalele învățăminte desprinse din alegerile europene, înaintea Consiliului European de Vară, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.

Din ianuarie, 1.000 de cazuri de dezinformare au fost detectate, față de 434 în aceeași perioadă anul trecut. 

"Nivelul record al prezenței la vot la alegerile pentru Parlamentul European a subliniat interesul sporit al cetățenilor pentru democrația europeană. Acțiunile noastre, inclusiv înființarea de rețele electorale la nivel național și european, ne-au ajutat să ne protejăm democrația de tentativele de manipulare. Suntem convinși că eforturile noastre au contribuit la limitarea impactului operațiunilor de dezinformare, inclusiv din partea actorilor străini, datorită coordonării mai strânse între UE și statele membre. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. La urma urmei, alegerile europene nu au fost lipsite de dezinformare și nu ar trebui să acceptăm acest lucru ca fiind noua normalitate. Actorii nocivi își modifică în mod constant strategiile, așa că trebuie să ne străduim să fim mereu cu un pas înaintea lor. Combaterea dezinformării este o provocare comună pe termen lung pentru instituțiile și statele membre ale UE", au precizat, într-o declarație comună, Înaltul Reprezentat pentru Politică Externă, Federica Mogherini, vicepreședintele responsabil cu Piața unică digitală, Andrus Ansip, comisarul pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová, comisarul pentru Uniunea securității, Julian King, și comisarul pentru economia digitală și societatea digitală, Mariya Gabriel.

Aceștia au afirmat că, înainte de alegerile europarlamentare din 23-26 mai, "am constatat existența unui comportament neautentic coordonat care viza răspândirea de materiale ce instigau la dezbinare pe platformele online, inclusiv prin utilizarea de boți și conturi false".

Comisarii au reamintit faptul că platformele online au "o responsabilitate deosebită" în ceea ce privește combaterea dezinformării.

"Cu sprijinul nostru activ, Facebook, Google și Twitter au făcut o serie de progrese în conformitate cu Codul de bune practici privind dezinformarea. Ultimele rapoarte lunare, pe care le publicăm astăzi, confirmă această tendință. Ne așteptăm acum ca platformele online să își mențină dinamica, să își intensifice eforturile și să îndeplinească toate angajamentele asumate în cadrul codului”, au spus cei cinci oficiali europeni.

Mai rămân însă multe de făcut pentru a proteja procesele și instituțiile democratice ale UE: "Dezinformarea este o amenințare care evoluează rapid. Tacticile utilizate de actorii interni și externi, legați în special de surse din Rusia, evoluează la fel de repede ca măsurile adoptate de state și de platformele online. Sunt necesare cercetări continue și resurse umane adecvate pentru a contracara noile tendințe și practici, pentru a detecta și a demasca mai bine campaniile de dezinformare, precum și pentru a crește gradul de pregătire la nivelul UE și la nivel național".