Premierul Finlandei susține că Guvernul de la Helsinki și-a crescut luni seară gradul de pregătire în vederea unui eventuale cereri din partea României pentru a schimba perioada Peședinției Consiliului UE anul viitor.

România ar trebui să preia de la 1 ianuarie Președinția rotativă a Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, iar Finlanda urmează să preia conducerea Consiliului în a doua jumătate a anului 2019.

Premierul Juha Sipila a declarat că tensiunile politice din România nu vor afecta programul pentru Președinția finlandeză și că România nu are de gând să își amâne „tura” în pofida disputelor acerbe de la București.

Luni, președintele Klaus Iohannis a susținut că România este nepregătită pentru preluarea Președinției Consiliului și a ceut, din nou, demisia Guvernului.

Într-o declarație pentru agenția de presă finlandeză STT, Sipila a spus că guvernul de la Helsinki și-a crescut gradul de pregătire pentru preluarea Președinției Consiliului și a început pregătirile pentru cazul în care Bucureștiul ar cere un eventual schimb al perioadelor. Totuși, o astfel de cerere nu a fost înaintată, ba chiar guvernul român a confirmat că România își va prelua mandatul la data stabilită.

„România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis marți seară.

„De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat”, precizează comunicatul.

La 1 ianuarie, România va prelua pentru prima dată Președinția Consiliului UE pentru șase luni. Finlanda, care va prelua mandatul de la România, a mai deținut Președinția de două ori, în 1999 și 2006. Până la sfârșitul acestui an, ședințele de Consiliu sunt conduse de membrii guvernului din Austria.