Primarii din Cluj, Timișoara, Oradea și Arad au creat o alianță prin care își propun să conecteze cele patru orașe prin autostrăzi și linii ferate de mare viteză. Ei vor să obțină finanțare direct de la Bruxelles, scrie Gazeta de Cluj.

Ilie Bolojan (Oradea), Nicolae Robu (Timișoara), Gheorghe Falcă (Arad) au anunțat miercuri la evenimentul Hub Urban Talks, desfășurat la Timișoara, că au decis, împreună și cu primarul Clujului, Emil Boc, să înființeze Patrulaterala Vestului, un "for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză și în plan cultural".


Cei patru primari - toți membri ai PNL - își propun ca această structură să fie cadru pentru "schimburi de idei și de experiență", dar și de inițiere de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătățirii conectivității între cele patru orașe – cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid – și de cooperare în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate.

"Vrem să dăm și un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte. Nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Or, se știe că Uniunea Europeană are și proiecte majore, pentru care se pot obține bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanțare și vrem să ajungem să accedem la ele și vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a declarat Nicolae Robu.

Detalii, pe Gazeta de Cluj.