Consiliul Județean Cluj a solicitat oficial preluarea construcției spitalului regional de urgență, una dintre investițiile care trenează de mulți ani deși beneficiază de finanțare europeană.

„Am transmis Comisiei Europene - Direcției Generale de Politică Regională și Urbană precum și Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o adresă oficială prin care solicit preluarea de către forul administrativ județean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj”, a declarat președintele Consiliului Județean, liberalul Alin Tișe.

Tișe susține că solicitarea este „o continuare firească a demersurilor pe care le-am întreprins în mod constant, atât în primul și în actualul mandat la conducerea Consiliului Județean, cât și în calitate de senator de Cluj, pentru construcția acestui obiectiv medical de o importanță strategică”.

Șeful CJ Cluj consideră că autoritatea locală are expertiza necesară derulării unui proiect de o asemenea anvergură, dar și capacitatea financiară și instituțională pentru a-l administra, aducând ca argument „fondurile europene în valoare de circa 190 milioane de euro pe care le-am accesat în actuala perioadă de programare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, educaționale și de sănătate”.

Spitalul regional din Cluj a fost inclus de guvern pe lista celor trei spitale regionale a căror construcție este parțial finanțată și de Comisia Europeană, prin Programul Operațional Regional. Însă, spitalele regionale sunt de câteva săptămâni în centrul unui scandal legat de modalitatea de construcție, din cauza insistenței guvernului de a le finanța prin parteneriate public-private.

De altfel, construcția a opt spitale regionale și a unui spital republican sunt în programele de guvernare propuse de PSD încă din 2012, dar nicio cărămidă nu a fost pusă până acum.

În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea a trei spitale regionale (la Iași, Cluj șu Craiova) în cadrul Programului Operațional Regional, estimând la acea dată investiții totale de 300 de milioane de euro (150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale). Acum, reprezentanți ai guvernului susțin că cele trei spitale ar costa, de fapt, circa 1,2 miliarde de euro, de aici dorința de a le finanța prin PPP. Dar, pentru a nu pierde finanțarea europeană, Guvernul anunțat etapizarea construcției, astfel că în actuala fază de programare (2014-2020, dar banii se pot trage până în 2023) va fi finalizată doar documentația tehnică.

Consiliul Județean Cluj cere comisarului european Corina Crețu și conducerii Autorității de Management pentru POR din cadrul MDRAP să agreeze și să propună modificarea Programului Operațional în sensul înlocuirii Ministerului Sănătății, ca și aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale, respectiv județele pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale, în calitate de proprietari ai amplasamentelor propuse.

Potrivit POR, în cazul investițiilor privind spitalele regionale, beneficiar este Ministerul Sănătății, dar demersurile acestei instituții au înregistrat, până în prezent, „progrese minime”, spune Alin Tișe. „Realizată în regim de urgență, inițiativa ne va permite să demarăm toate procedurile de realizare a acestui proiect prioritar, absorbind fondurile europene alocate în prezenta perioadă de programare”, a mai spus președintele Consiliului Județean.

În prezent, în județul Cluj funcțiile unui spital regional unic sunt îndeplinite de cinci spitale, cu o structură de 45 de clădiri separate și care au, în total, 3.100 de paturi. În plus, în ultimii 2 ani, adresabilitatea serviciilor de urgență a crescut la nivelul județului de cel puțin 3 ori datorită pacienților care provin din județele limitrofe”, se arată în comunicatul semnat de Tișe.