Programul INTERREG România-Bulgaria a ajutat dezvoltarea economiilor de pe ambele maluri ale Dunării, prin promovarea comerțului transfrontalier și impulsionarea cooperării economice.

Cu ajutorul fondurilor europene, comunitățile de la granița României și Bulgariei au colaborat în domeniul comerțului, turismului sau consultanței de afaceri.

Dar colaborarea este mult mai veche decât 2014, anul în care a fost lansat programul INTERREG. În urmă cu opt ani, Camerele de Comerț din județul Constanța (România), respectiv din districtul Dobrici (Bulgaria), lansau două centre de cooperare economică România-Bulgaria, prin proiectul BU.RO.COOP, finanțat tot de Uniunea Europeană. Dar primele colaborări ale celor două organizații datează de două decenii.

Pentru a afla ce a însemnat atât acest proiect, cât și alte inițiative și activități de cooperare transfrontalieră pentru mediul de afaceri și pentru comunitate, EURACTIV a discutat cu Ion-Dănuț Jugănaru, director general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA).

„Proiectele finanțate prin programele transfrontaliere au contribuit la dinamizarea relațiilor economice dintre cele două regiuni, dar, mai ales, au dezvoltat prietenii durabile între locuitorii din zona de graniță dintre cele două țări, au condus la creșterea activităților turistice și culturale între cetățenii celor două regiuni”, a spus Jugănaru în interviul acordat EURACTIV.

Directorul Camerei de Comerț speră că proiectele transfrontaliere între România și Bulgaria vor beneficia de finanțare consistentă și în următorul cadru financiar multianual. „Să nu uităm că acestea sunt cele mai sărace țări ale Uniunii Europene și au nevoie mai mult decât celelalte țări ale Uniunii de finanțări suplimentare, pentru a depăși această situație”, a menționat Jugănaru.

Dată fiind dezvoltarea economică mai redusă a regiunilor implicate în proiect, orice finanțare are o contribuție importantă la sustenabilitatea afacerilor din zonă. În plus, proiectele de cooperare au dus și la rezolvarea unor probleme de interes reciproc.

„Cooperarea transfrontalieră este un exercițiu de integrare european mai amplu, de înțelegere reciprocă și coabitare cu vecini având structuri culturale și psihologice diferite, în ciuda unei istorii comune, dar mai ales reprezintă un context de dezvoltare societală și economică, unic, nereplicabil, ale căror rezultate sunt prezente în fiecare localitate a județului Constanța, menținând vie conștiința colectivă a vecinătății și apartenenței la un spațiu balcanic și european comun”, a declarat Jugănaru.

Cooperarea dintre cele două regiuni a consolidat și relațiile de colaborare sau parteneriatele dintre diferite organisme/instituții care implementează proiecte, cu efecte în zona continuității în atragerea de fonduri europene.

Birocrația rămâne însă un important obstacol, chiar dacă s-au făcut și unii pași pentru reducerea acesteia. „Amploarea birocrației depășește uneori efortul pentru implementarea activităților proiectelor. Consider că încă irosim prea mult timp și hârtie pe rapoarte detaliate, în loc să organizăm mai multe activități și acțiuni concrete, în cadrul proiectelor”, a spus Jugănaru.

„Totuși, prin comparație cu modul în care se implementează alte programe disponibile în România, putem aprecia că programele de tip Interreg România-Bulgaria sunt mai abordabile, iar birocrația atenuată de relația firească și constructivă cu autoritățile implicate în managementul și implementarea programelor”, și-a nuanțat el apoi declarația.

BU.RO.COOP, ca și celelalte proiecte dezvoltate de cele două camere de comerț, au ținut mediile de afaceri din cele două regiuni informate, interesate și stimulate să inițieze și să dezvolte afaceri comune, punându-le la dispoziție instrumente precum evenimentele de afaceri, cursuri antreprenoriale, literatură specializată, baze de date, consideră Jugănaru. Cele două centre de cooperare create de CCINA Constanța și CCI Dobrici furnizează servicii de informare, asistență, consiliere și sprijin firmelor interesate în dezvoltarea de relații de afaceri transfrontaliere.

Dar Camera de Comert, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și Camera de Comerț și Industrie Dobrici au colaborat cu mult înainte ca cele două state să intre în UE. Primele proiecte transfrontaliere au apărut în 1998, iar în cele două decenii relațiile economice româno-bulgare au crescut constant.

Conform datelor de la INS Constanța, citate de reprezentantul CCINA, în rândul investitorilor din județul Constanța, Bulgaria este clasată pe locul 8, în județ fiind înregistrate 87 de firme (în iulie 2018) cu capital bulgăresc. Volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut atât în 2016, cât și în 2017, arată statisticile.

Dar pe lângă dimensiunea economică și investițională, spune Jugănaru, „proiectele finanțate prin programe de tip CBC România-Bulgaria au permis introducerea dimensiunii europene, a principiilor și valorilor europene, a unor practici și reguli de disciplinare, în inițiativele de stimulare a cooperării de afaceri româno-bulgare, pe care CCINA și partenerul CCI Dorbrich le aveau si le au în continuare”.

„Considerăm că este rezonabil să apreciem că fără aceste programe și proiecte, zonele periferice ale celor două țări, mediile noastre de afaceri s-ar fi modernizat/dezvoltat mai lent”, a concluzionat Ion-Dănuț Jugănaru.