Peștera Ialomiței, cea mai vizitată peșteră din Munții Bucegi, se află în localitatea Moroeni, judetul Dâmbovița, pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna.

"În fundul văii Ialomiței, nu departe de primele ei începuturi, sfredelită într-un perete stâncos, înalt de peste 100 m, și în mijlocul unui defileu sălbatic, umed și întunecos, străbătut ca o vijelie de valea zgomotoasă, se află cunoscuta și mult-cercetata Peștera Ialomiței, una dintre cele mai importante excavațiuni din Carpații Meridionali”. Așa localiza peștera, în anul 1924, Mihai Haret, în cartea sa "Peștera Ialomiței și Casa Peștera”.  

Situată la aproximativ trei ore de mers cu mașina din București, Peștera Ialomiței a fost reintrodusă în circuitul turistic pe 25 iulie 2015 în urma unei ample modernizări cu fonduri europene.

Contractul de finanțare a fost semnat în luna mai a anului 2012, dar lucrările de execuție propriu-zise au demarat doi ani mai târziu, în mai 2014.

Prin obiectivul ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii tehnice pentru creșterea potențialului turistic al Peșterii Ialomiței din masivul Bucegi, județul Dâmbovița”, proiect derulat de Consiliul Județean Dâmbovița prin Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013, în valoare de 6.415.654 lei, din care 4.625.710 – valoare eligibilă, peștera a devenit tot mai atractivă pentru turiști.

Peștera a fost vizitată în perioada 25 iulie 2015 - 31 martie 2021 de 699.917 persoane, a precizat pentru EURACTIV managerul Complexului Muzeal Național "Curtea Domnească", Cîrstina Ovidiu.

Din comparația numărului de vizitatori înregistrați în anii 2019 și 2020 reiese că în perioada pandemiei numărul acestora a scăzut cu 13%.

Cu banii europeni, autoritățile au modernizat aleile de acces pietonal care asigură legătura între drumul existent și Peștera Ialomiței, au refăcut căile de acces în peșteră și au înlocuit podețele și scările interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil a ajuns acum la 435 m.

Totodată, au fost refăcute instalațiile electrice, a fost amenajat un nou punct de informare turistică și taxare care l-a înlocuit pe cel vechi.


Printre altele, a fost amenajată o scenă metalică demontabilă, dotată cu echipamente de sonorizare și de proiecție pentru desfășurarea de slujbe religioase, spectacole de muzică si lumină, miniconcerte simfonice sau proiecții de filme. În peșteră se fac și proiecții de filme documentare pentru informare.

De asemenea, au fost cumpărate sisteme-redare informative portabile pentru vizitatori și a fost montat un sistem de supraveghere video, bănci de odihnă, coșuri de gunoi, pubele ecologice, cabine WC ecologic și un grup electrogen.

La inaugurarea din 2015, Peștera Ialomiței a găzduit un concert extraordinar al Filarmonicii Muntenia-Târgoviște, iar pe 3 octombrie 2020 a avut loc "The Jazz Cave Festival Beginnings", eveniment ce va avea loc anual, promit administratorii domeniului.

Tot în cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească”, din care face parte și Peștera Ialomiței, Consiliul Județean Dâmbovița implementează în prezent un proiect prin fonduri europene de reabilitare și modernizare a ansamblului monumental Curtea Domnească din Târgoviște.

Potrivit Cîrstinei Ovidiu, următorul obiectiv turistic vizat pentru a beneficia de restaurare prin fonduri europene este Școala de Cavalerie. Obiectivul, inaugurat ceremonial abia în 1919 în prezența regelui Ferdinand I, este una dintre instituțiile reprezentative ale învățământului militar românesc, care a funcționat la Târgoviște între 1910 și 1948.

+++

Pentru cei care în această perioadă nu pot ajunge la Peștera Ialomiței, aceasta poate fi vizitată și virtual.