Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de 47 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională pentru construcția unui spital regional de urgență la Craiova, județul Dolj.

Spitalul regional de urgență de la Craiova va avea 800 de paturi.

"Acest proiect va îmbunătăți accesul populației locale la asistență medicală de calitate, inclusiv la tratamente de chimioterapie salvatoare de vieți pentru pacienții bolnavi de cancer, precizează Comisia Europeană.

Construirea spitalului de urgență din Regiunea de Sud-Vest a României va contribui la reducerea inegalităților în ceea ce privește accesul la asistență medicală, în special pentru persoanele din zone rurale și sărace.

Acest lucru va permite diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni mai puțin grave, ceea ce va spori șansele pacienților de a beneficia de un tratament de succes, și va duce la reducerea numărului de decese și de dizabilități pe termen lung.

În același timp, infrastructura și echipamentele moderne, precum și o mai bună organizare și gestionare vor asigura un tratament mai eficient al afecțiunilor care pun viața în pericol. În plus, proiectul urmărește și să contracareze exodul de inteligență din rândul personalului medical din regiune, oferindu-le medicilor și asistenților medicali locali un mediu de lucru mai atractiv.

Se preconizează că spitalul va fi funcțional începând din 2026, spune Comisia Europeană.

Guvernul Ponta a cerut bani europeni pentru cele trei spitale în 2014. În decembrie 2016, Guvernul României și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat acordul privind construcția celor trei spitale regionale, cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În luna septembrie a acelui an, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al sănătății, declara că cele trei spitale regionale ar trebui să fie construite în doi ani și jumătate.