Primăria municipiului Hunedoara a aplicat pentru o finanțare europeană de 17,85 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor de restaurare a Castelului Corvinilor, unul dintre cele mai cunoscute edificii medievale din România.

Primăria a depus la ADR Vest o fișă pentru un proiect de investiții în valoare de 17,85 milioane euro în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile din exercițiul financiar 2021-2027, transmite Agerpres.

Potrivit autorităților locale, fișa va fi evaluată până cel târziu la 31 august, iar după ce va fi selectată se va face o nouă cerere de finanțare pentru o nouă investiție la Castelul Corvinilor.

„Castelul Corvinilor este, fără îndoială, cel mai important obiectiv turistic din municipiul nostru și principalul motor economic al zonei. De aceea, facem tot ce ne stă în putință ca să continuăm reabilitarea lui și să atragem și mai mulți turiști în Hunedoara. În exercițiul financiar 2021-2027 ne dorim să atragem cele 17 milioane de euro - maximum posibil - ca să îi dăm Castelului Corvinilor strălucirea pe care o merită", a declarat marți primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Mai multe obiective istorice au fost renovate și deschise pentru turiști cu ajutorul fondurilor europene. Detalii aici

Proiectul pentru care Primăria Hunedoara va solicita finanțare europeană se numește „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural - ansamblul arhitectural Castelul Corvinilor”. Acesta vizează restaurarea, consolidarea și amenajarea Castelului Corvinilor în scopul dezvoltării integrate a municipiului Hunedoara în domeniul patrimoniului cultural, economic și social.

Și în prezent la Castelul Corvinilor se derulează mai multe lucrări de reabilitare și conservare în baza unei finanțări europene în valoare de 5 milioane de euro.

Autoritățile locale se așteaptă ca în urma acestui proiect major de investiții numărul turiștilor care vor vizita Castelul Corvinilor și, implicit, municipiul Hunedoara, să crească cu aproximativ 400.000 față de acest an.

Anul trecut, Castelul din Hunedoara a fost vizitat de peste 404.000 de turiști și a generat încasări de 1,6 milioane de euro la bugetul local.