Comisia Europeană a propus o reducere a fondurilor alocate politicii de coeziune cu aproximativ 7% în viitorul cadru financiar multianual, aferent anilor 2021-2027.

Comisia Europeană a motivat decizia de a reduce, moderat, fondurile de coeziune, ca și cele alocate sectorului agricol, prin dorința de a face economii și a crește eficiența cheltuirii acestor fonduri, dar și pentru a reflecta noua realitate a unei Uniuni cu 27 de state membre. Totuși, bugetul total al UE va fi mai mare decât în actualul cadru financiar multianual (CFM), 2014-2020.

Potrivit Executivului european, aceste politici vor fi modernizate pentru a se asigura că ele pot produce în continuare rezultate, consumând mai puține resurse, și că pot inclusiv sprijini noi priorități. „De exemplu, politica de coeziune va avea un rol din ce în ce mai important de jucat în sprijinirea reformelor structurale și în integrarea pe termen lung a migranților”, a explicat Comisia.

Rezultatul acestor schimbări va fi o reechilibrare a bugetului și acordarea unei priorități mai mari domeniilor în care bugetul UE poate avea un impact maxim, consideră Executivul UE.

În opinia Corinei Crețu, comisar european pentru politică regională, propunerea Comisiei privind bugetul UE pentru 2021-2027 este „un plan pragmatic care arată cum să obținem mai multe rezultate cu mai puține resurse”.

„Nu a fost usor, însă - în calitate de Comisar European responsabil pentru politica regională - mă bucur că am reușit, în ciuda consecințelor plecării Marii Britanii și a noilor provocări, să menținem un buget consistent pentru politica regională astfel încât să putem reduce decalajele de dezvoltare dintre țări și regiuni și în perioada 2021-2027”, a scris Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

Politica de coeziune este principala politică investițională a UE, care beneficiază de aproximativ o treime din bugetul actual al blocului comunitar.