Comisarul european Corina Creţu a transmis, pe 25 aprilie, premierului Viorica Dăncilă și miniştrilor Lucian Şova şi Rovana Plumb, o scrisoare în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la riscul dezangajării fondurilor UE.

UPDATE

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat luni că scrisoarea comisarului european Corina Creţu face referire la "perioade anterioare exerciţiului pe care MT îl are în ultimul an".

”Ceea ce este conţinut în scrisoarea doamnei Corina Creţu cred că face referire la perioade anterioare exerciţiului pe care îl avem noi în ultimul an. Din perspectiva absorbţiei pe fonduri europene, din POIM, infrastructură, nu este singura responsabilă. POIM gestionează şi alte domenii şi probabil că există nişte raţiuni pentru care doamna Corina Creţu a făcut acest lucru... Avem grijă ca niciun proiect să nu se blocheze şi sigur că ne străduim să ţinem cont de greşelile trecutului, dacă acestea au fost. La această oră, în gestiunea Ministerului Transporturilor proiecte pe infrastructură deja sunt la un grad de supracontractare pregătită care depăşeşte 200%", a susţinut Şova, potrivit Agerpres.

+++

„Mă adresez dumneavoastră cu privire la situaţia actuală a investiţiilor din domeniul transporturilor, ca parte a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020. Având în vedere că ne apropiem de jumătatea actualei perioade de programare şi că este momentul în care serviciile Comisiei încep pregătirile pentru următoarea perioadă de programare, sunt extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport care sunt cofinanţate de Fondul de coeziune şi de Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) în România”, se arată în scrisoare, care a fost prezentată luni de PNL, într-o conferință de presă.

„Autorităţile române vor trebui să acorde o atenţie deosebită exerciţiilor bugetare pentru doua fază se vor apropia de finalizare iar noile proiecte riscă a fi încă în faza de demarare, fără să genereze cheltuielile necesare”, afirmă comisarul european pentru politică regională, în documentul citat

În scrisoarea adresată ministrului Transporturilor, Lucian Şova, ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi premierului Viorica Dăncilă, Creţu atrage atenţia că până în prezent doar patru noi mari proiecte majore pentru sectorul feroviar au fost depuse în intervalul 2014-2018, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la faza incipientă în care se află proiectele, notează Mediafax.

„Pregătirea şi prezentarea de proiecte noi pentru perioada de programare actuală a fost mult întârziată. Până în prezent, numai patru proiecte majore au fost depuse într-un interval de timp de patru ani: tronsonul de cale ferată Radna-Gurasada-Simeria (1 306 milioane EUR din Fondul de coeziune, aprobat), autostrada Sebeş-Turda faza II (272 de milioane EUR din FEDER, aprobat), autostrada Câmpia Turzii-Ogra-Târgu-Mureş (247 milioane EUR din Fondul de coeziune, în curs de evaluare) şi Magistrala 6 a reţelei de metrou din Bucureşti (657 milioane EUR din Fondul de coeziune, în curs de evaluare)”, potrivit documentului citat.

Mai mult, Corina Crețu critică, pe lângă numărul mic de proiecte în pregătire, și calitatea acestora. „Recent, autorităţile române au anunţat o listă de proiecte majore de transport pe care doresc să le înainteze Comisiei în 2018, printre care: Podul peste Dunăre de la Brăila, DN73 Braşov-Piteşti (faza a doua), Sibiu-Piteşti loturile 1 şi 5, eventual, Craiova-Piteşti, autostrada Transilvania şi varianta de ocolire Bacău”, se arată în scrisoarea semnată de Corina Crețu.

„Salut faptul că noi proiecte sunt în curs de pregătire spre a fi înaintate Comisiei, dar în acelaşi timp îmi exprim îngrijorarea faţă de nivelul scăzut de maturitate al acestora”.

Comisarul european a avertizat că, din această cauză, România riscă „dezangajări imediate”.

„Faptul că pregătirea proiectelor este foarte slabă şi prin urmare, concentrată pe un număr limitat de investiţii, înseamnă că întârzierile înregistrate în implementarea acestor câteva proiecte ar putea conduce la dezangajări imediate în anul respectiv, periclitând astfel nu numai axele prioritare pe transport din cadrul POIM - ţinând cont de aşteptările din sfera acestor proiecte şi sumele aflate în joc - cât şi politica de coeziune în România în general”, potrivit sursei citate.

În lumina celor relevate în scrisoarea Corinei Creţu către Executiv, PNL solicită demisia imediată a premierului Dăncilă şi a celor doi miniştri.

Nu este prima dată când comisarul Corina Crețu avertizează că România riscă să piardă fonduri europene. De asemenea, Viorica Dăncilă a spus încă din primele zile după preluarea funcției de premier că „în cel mult o lună de zile”, va analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vor identifica soluţii.

Dăncilă a menționat că „nu este întâmplător” faptul că prima întâlnire pe care o are în calitate de prim-ministru a fost cu comisarul european Corina Creţu.

Totuși, nici o lună mai târziu, Crețu transmitea un nou mesaj Guvernului, cu ocazia vizitei la Bruxelles a premierului Dăncilă: Corina Creţu o îndemna pe Viorica Dăncilă să acorde o atenţie sporită Programului Operaţional Regional (POR), unde se înregistrează cele mai mari întârzieri şi unde riscul de dezangajare e de 813 milioane de euro anul acesta.

Chiar și președintele Klaus Iohannis a avertizat că România stă prost la capitolul absorbției de fonduri europene, dar ministrul Rovana Plumb a replicat rapid că nu este cazul să ne facem probleme.

„Obiectivul pe care l-am propus în ceea ce priveşte absorbţia, atât Ministerul Fondurilor Europene, cât şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care gestionează Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Capacitate Administrativă, să fie atins la sfârşitul anului 2018, în sumă de 1,9 miliarde de euro”.

„Pentru mine este de neînțeles modul în care domnul preşedinte a vorbit despre fondurile europene din primul trimestru. Cred că este imperios necesar ca guvernul să fie lăsat să îşi facă treaba”, a spus Rovana Plumb.

Oare Rovana Plumb i-a transmis același mesaj și comisarului Corina Crețu?