Executivul european a aprobat marți un pachet de investiții de anvergură, totalizând fonduri de coeziune în valoare de 4 miliarde de euro alocate pentru 25 de proiecte majore de infrastructură în zece țări.

Comisia Europeană a alocat fonduri în valoare de un miliard de euro pentru modernizarea centurii rutiere a Bucureștiului prin extinderea mai multor segmente ale acesteia, dublând benzile în ambele sensuri. „Prin această investiție se va sprijini și construirea unei secțiuni de 51 km în partea de sud a noii autostrăzi orbitale a Bucureștiului”, a explicat comisarul european Corina Crețu, responsabilă de politica regională.

Fonduri europene de aproape 603 milioane de euro vor sprijini protecția și reabilitarea zonei foarte frecventate de turiști a litoralului Mării Negre din județul Constanța. Potrivit Comisiei Europene, proiectul include lucrări de consolidare a falezelor, reumplerea plajelor cu nisip, măsuri de conservare a biodiversității (recife artificiale și repopularea cu specii marine), precum și echipamente de monitorizare.

Din politica de coeziune, aproape 100 de milioane de euro sunt destinate lucrărilor de modernizare a magistralei 2 de metrou din București, Berceni-Pipera, a mai spus Corina Crețu. Astfel, fonduri UE de 97 de milioane de euro vor finanța lucrări în cadrul întregii magistrale, incluzând linii noi și material rulant. În pachetul anunțat marți, este inclus și un proiect UE în valoare de peste 135 de milioane de euro pentru rețele de apă potabilă și de ape reziduale în județul Timiș.

În total, pachetul de proiecte anunțat de Comisie vizează investiții în Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia și România, în domenii precum sănătate, transporturi, cercetare, mediu și energie. Combinate cu cofinanțarea națională, investițiile totale în cadrul acestor proiecte se ridică la 8 miliarde de euro a anunțat executivul european.

Într-o conferință de presă susținută la sediul Comisiei din Bruxelles, Corina Crețu a recunoscut că anunțul acestui pachet este o intenție de a face mai cunoscută politica de coeziune.

„Astăzi ne dorim să sărbătorim adoptarea unui număr consistent de proiecte și în același timp să insistăm pe sprijinul pe care îl acordă Uniunea Europeană”, a spus comisarul european.

Proiectele de infrastructură de mari dimensiuni – așa-numitele „proiecte majore” – beneficiază de investiții din fondurile politicii de coeziune de peste 50 de milioane de euro (75 de milioane de euro în cazul proiectelor din sectorul transporturilor). Având în vedere anvergura lor, aceste proiecte fac obiectul unei evaluări și al unei decizii specifice a Comisiei.

Corina Crețu a precizat că, în perioada de programare 2014-2020, 258 de proiecte majore au primit finanțare din partea UE - investiții de peste 60 de miliarde de euro, din care contribuția UE reprezintă 32 de miliarde de euro.