Comisia Europeană a aprobat o investiție de 47 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru construirea și echiparea unui spital de urgență în Cluj, a anunțat luni Executivul UE.

Proiectul se referă la un spital cu aproape 850 de paturi, cu echipamente de un nivel tehnologic ridicat, pentru a asigura o calitate mai bună a îngrijirii de urgență și acces la servicii medicale pentru populația din nord-vestul României, a anunțat Comisia.

Spitalul, care va fi operațional din 2026, va oferi îngrijire de nivel secundar și terțiar, dar și îngrijiri medicale de bază și servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală și medicină internă.

Spitalul face parte dintr-o rețea de spitale regionale de urgență, pe care guverne succesive le-au propus pe parcursul ultimului deceniu, dar a căror construcție încă nu a început. 

Conform guvernului, Spitalul Regional Cluj Napoca va avea o suprafață desfășurată de peste 150.000 de metri pătrați și un număr total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute care vor fi  împărțite între specialitățile chirurgicale și medicale incluse în 6 centre. Vor exista și 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital (UTI, USTAC, UTI pentru arși). Unitatea sanitară va deține 19 săli de operație, iar valoarea investiției este de peste 2,5 miliarde de lei (aproape 500 de milioane de euro).