Premierul Viorica Dăncilă a spus luni că studiul de fezabilitate pentru construirea spitalului regional de la Craiova va fi gata anul viitor, cu toate că ministrul Sănătății și ministrul Fondurilor europene au spus că va fi gata la finalul lui 2018.

Prezentă la deschiderea Anului Universitar de la Craiova, premierul Viorica Dăncilă le-a vorbit studenților despre proiectele Guvernului în domeniul Sănătății, afirmând că studiul de fezabilitate pentru spitalul regional din Craiova va fi gata în primul trimestru din 2019.

"Vă pot da asigurări că spitalul regional din Craiova a intrat în linie dreaptă, iar săptămâna trecută s-a aprobat și planul de urbanism zonal. Studiul de fezabilitate a fost lansat la începutul lunii septembrie, împreună cu reprezentanții Băncii Europene de investiții, și va fi finalizat în primul trimestru al anului viitor", a spus Dăncilă.

Afirmația premierului este în contradicție cu ceea ce spunea ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la începutul lunii martie. Într-o declarație pentru Mediafax, Pintea a afirmat că până la finalul acestui an, vor fi încheiate studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale care se vor construi la Iași, Cluj și Craiova.

"Pot să spun cu certitudine că, în acest moment, am convingerea că aceste spitale se vor face pentru că toată lumea își dorește acest lucru. Studiile de fezabilitate vor fi gata în trimestrul patru al acestui an și vor fi depuse la Bruxelles. (...) În afară de design-ul spitalelor, avem nevoie și de partea de utilități, lucru care presupune implicarea autorităților locale, având în vedere că partea de infrastructură, drumuri, utilități ține de administrațiile locale", a explicat Sorina Pintea.

Tot la începutul lunii martie, ministrul Fodurilor Europene, Rovana Plumb, a afirmat că studiile de fezabilitate pentru construcția celor trei spitale regionale la Craiova, Iași și Cluj-Napoca vor fi finalizate în octombrie.

"150 milioane euro sunt alocați din fondurile europene, structurale și de investiții pentru trei spitale regionale și 150 milioane euro vin de la bugetul de stat. Există o asistență tehnică asigurată de Banca Europeană de Investiții pentru finalizarea acestor spitale și transmiterea aplicației către Comisia Europeană. La sfârșitul lunii octombrie studiile de fezabilitate pentru cele trei spirale vor fi finalizate", declara atunci Rovana Plumb, potrivit Economica.net.

În iulie, Rovana Plumb susținea la Antena 3 că, până la sfârșitul lunii decembrie 2018, aplicațiile pentru cele trei spitale regionale vor fi gata, urmând să se facă licitațiile și să înceapă construcțiile:

"Am fost împreună cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă care ne ajută foarte mult în privința absorbției fondurilor europene și am discutat despre spitalele regionale, asigurând Comisia, dar noi vrem să asigurăm populația că până la finalul acestui an aplicațiile pentru cele trei spitale regionale care vor fi transpuse de Comisie vor fi gata”.



Recent, comisarul european pentru Politica regională, Corina Crețu, și-a exprimat speranța  că, până la sfârșitul anului viitor, să înceapă construcția efectivă a spitalelor regionale, precizând că Banca Europeană pentru Investiții a realizat deja studiile de fezabilitate pentru primele două proiecte.

 

"În ceea ce privește spitalele regionale, știți foarte bine că au existat întârzieri. Nu mă voi feri niciodată să avertizez statele membre atunci când sunt întârzieri în ceea ce privește infrastructura pentru investiții importante. Acum, din câte am înțeles, Banca Europeană pentru Investiții a realizat deja studiile de fezabilitate pentru Cluj-Napoca și Iași, urmează să le prezinte și pe cele de la Craiova, iar doamna ministru Sorina Pintea a declarat că aceste proiecte vor sosi la Comisia Europeană până la sfârșitul acestui an. În acest caz noi sperăm să le aprobăm cât mai repede pentru că fiind făcute de Banca Europeană de Investiții avem totuși o garanție preliminară că vor fi proiecte de calitate și apoi vor începe licitațiile. Speranța mea este ca până la sfârșitul anului 2019 să înceapă construcția efectivă", a spus Crețu.