Contractul de finanțare pentru Spitalul regional Cluj-Napoca, o investiție de peste 500 de milioane de euro, a fost semnat joi de ministrul dezvoltării, Ion Ștefan.

Construcția va fi finanțată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Semnarea contractului pentru demararea construcției Spitalului Regional de Urgență Cluj vine după ce, luna trecută, la Bruxelles, un alt proiect major pentru sănătatea din România (Spitalul Regional Iași) a fost aprobat fără corecții.

”În perioada imediat următoare, vom semna contractul de finanțare și pentru Spitalul Regional din Craiova”, a precizat ministrul Ion Ștefan.

Spitalul Regional Cluj (cea mai mare investiție realizată cu fonduri europene care se realizează în regiunea Ardealului) va fi construit în cartierul Comuna Florești, cu o durată de implementare de 107 luni.

Unitatea va avea 7 etaje (inclusiv subsolul, parterul și 5 etaje superioare) și va avea 849 de paturi.

Obiectivul va beneficia de un heliport și de o parcare subterană independentă (cu două etaje), care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151,891 m2, iar amprenta clădirii este de 27.340 m2, potrivit Ministerului dezvoltării.

Guvernul Ponta a cerut bani europeni pentru cele trei spitale în 2014. În decembrie 2016, Guvernul României și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat acordul privind construcția celor trei spitale regionale, cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În luna septembrie a acelui an, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sănătății, declara că cele trei spitale regionale ar trebui să fie construite în doi ani și jumătate.