Comisarul pentru Politică Regională s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu noul ministru al Cercetării și inovării, Nicolae Hurduc, căruia i-a semnalat îngrijorarea CE cu privire la implementarea fazei a doua a proiectului de la Măgurele.

Nicolae Hurduc, numit ministru al Cercetării la finalul lunii trecute, și comisarul european Corina Crețu au discutat despre situația la zi în ceea ce privește implementarea proiectelor de cercetare cofinanțate din fonduri europene, oficialul european apreciind progresele înregistrate în ceea ce privește investițiile europene în derulare în România în domeniul cercetării și inovării.

"O atenție deosebită a fost acordată, în cadrul întâlnirii, situației dificile cauzate de blocajul înregistrat în implementarea celei de-a doua faze a proiectului Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleară (ELI-NP) de la Măgurele, ce presupune instalarea unui sistem de fascicul luminos gamma. Înaltul oficial european a semnalat îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la aceste întârzieri și a subliniat necesitatea găsirii unei soluții cât mai rapide de către autoritățile române și contractorul selectat de acestea pentru implementarea fazei a doua a proiectului, tocmai pentru a avea garanția că proiectul ELI-NP va fi finalizat în cadrul perioadei de programare 2014 – 2020", potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

"Încurajez părțile implicate să încerce să ajungă rapid la un compromis, pentru a putea finaliza acest proiect în actualul exercițiu bugetar. Este important, atât pentru Ministerul Cercetării și Inovării, precum și pentru comunitatea cercetătorilor din România, să evite o situație care, dincolo de pierderile financiare, ar afecta inclusiv credibilitatea și reputația cercetătorilor români. În acest sens, le propun tuturor părților implicate în derularea proiectului ELI să avem o discuție la nivel înalt, de data aceasta la Bruxelles, împreună cu colegul meu, Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, pentru a face o nouă încercare de a ieși din acest impas. Proiectul laserului de la Măgurele este un proiect fanion nu doar pentru România, ci și pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană", a declarat comisarul european Corina Crețu.

Îngrijorarea Comisiei Europene a apărut în urma disputei existente deja de ceva timp între beneficiarul proiectului - Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH) - și consorțiul european EuroGammaS (EGS), care trebuie să livreze și să instaleze sistemul de fascicul luminos gamma, în baza unui contract în valoare de 66 milioane de euro.

Pe 11 iunie, HotNews.ro relata că cel mai mare proiect european de cercetare în domeniul laserilor este ținut la ralanti de legislația achizițiilor publice, de modul în care Ministerul Educației face recunoașterea studiilor și de italienii care întârzie de mai bine de un an instalarea fascicolului Gamma.

Consorțiul Eurogamma condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia a creat sistemul de fascicol gamma, a adus componentele la Măgurele, însă nu a început nici până acum instalarea, în ciuda penalizărilor pe care le-au plătit, a declarat pentru HotNews.ro directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir. În ceea ce privește angajările, legislația românească favorizează un "naționalism pur”, avertizau specialiștii. (Detalii, pe HotNews.ro)