Comisarul european s-a plâns marți, la Bacău, că autoritățile române nu au depus niciun proiect major de infrastructură pentru zona Moldovei, invitând Guvernul să-i ceară bani europeni pentru construcția unei autostrăzi Târgu Mureș - Iași.

Declarațiile comisarului european vin după ce, zilele trecute, mai mulți cetățeni din zona Moldovei au venit la București pentru a protesta față de faptul că guvernanții nu au construit nicio autostradă pentru această parte a țării, relatează StartupCafe.ro.

„Din păcate nu au fost transmise la Comisia Europeană proiecte majore de transport pe această regiune. (...) Așteptăm și suntem dispuși, dacă autoritățile române vor considera, am înțeles că vor depune (un proiect pentru autostradă - n.r.) Târgu Neamț-Ungheni, dar noi suntem dispuși să finanțăm din Programul Operațional Infrastructură Mare și Târgu Mureș-Ditrău-Iași. Aceasta este decizia autorităților naționale dacă vor depune aceste proiecte la Comisia Europeană. Eu v-am spus ce am primit până acum, nu avem proiecte majore pe această regiune” - a spus Crețu, într-un dialog cu cetățenii, susținut la Bacău, alături de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Corina Crețu a mai spus că din anul 2014, de când ocupă ea funcția de comisiar european pentru politică regională, autoritățile române i-au transmis spre aprobare doar 4 proiecte majore de infrastructură, din care niciunul pentru Moldova:  calea ferată Simeria-Timișoara, în valoare de 1 miliad de euro - aprobat de Comisia Europeană,autostrada Sebeș-Turda, aprobat de CE,autostrada Câmpia Turzii-Turda - aflat în analiza CE, linia de metrou de la Aeroportul Otopeni la Gara de Nord din București - aflat în analiza CE.

„De când sunt eu comisar, am primit doar 4 proiecte majore pe infrastructură”, s-a plâns Corina Crețu.

Potrivit procedurilor europene, statele membre sunt obligate să trimită la CE spre aprobare proiectele europene cu valoare mai mare de 50 de milioane de euro, acestea fiind considerate a fi proiecte majore.

Citiți continuarea pe StartupCafe.ro.