Comisarul european pentru Politică Regională a anunțat că vor exista țări care vor pierde fonduri la final de an, dar situația exactă va fi cunoscută la sfârșitul lunii ianuarie.

Într-o postare pe Facebook, comisarul român își face un scurt bilanț al acestui an, precizând că cel mai important succes a fost propunerea privind bugetul european pentru perioada 2021-2027, unde, pentru prima oară, politica de coeziune are prevăzută cea mai mare anvelopă financiară: 373 miliarde de euro, pentru cele 27 state membre. 

”Am reușit să găsim indicatori de alocare a fondurilor politicii de coeziune prin care să nu lăsăm nici o regiune în urmă, iar peste 80% din aceast buget ar urma să sprijine regiunile cu cele mai mari nevoi. Astfel, dacă Parlamentul European și Consiliul vor vota formula propusă de Comisie, țări ca România, Bulgaria, Grecia, Italia și Spania vor avea alocări semnificativ mai mari față de perioada 2014-2020”, a scris joi Corina Crețu.

Comisarul notează că vor fi state membre care vor pierde fonduri la final de an, ”dar situația exactă o vom cunoaște abia la finalul lunii ianuarie”.

La începutul anului, după instalarea guvernului condus de Viorica Dăncilă, comisarul Corina Crețu a avertizat că există riscul ca România să piardă din fondurile europene alocate dacă nu grăbește absorbția. Cu toate progresele făcute pe finalul anului trecut, ”ritmul de implementare este foarte lent”, spunea Crețu în ianuarie.

Pe 11 septembrie, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că ”anul acesta nu va exista niciun fel de dezangajare”.