Declarația a fost făcută de comisarul european pentru Politică regională într-o conferință de presă comună, la Chișinău, cu premierul moldovean Pavel Filip.

Aflată în vizită în R. Moldova, Corina Crețu a declarat că sunt multe proiecte regionale aprobate pentru Republica Moldova la nivel european, precum modernizarea sistemului de apă și conectare în regiunea Cahul, îmbunătățirea guvernanței în domeniul energetic, relatează Radio Chișinău.

”Sunt multe proiecte aprobate: modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare la Cahul, îmbunătățirea guvernanței în domeniul energetic (...) Ne dorim ca Republica Moldova să îndeplinească cât mai curând criteriile de aderare, pentru că având statutul de membru asociat, instrumentul de finanțare nu este atât de mare”, a afirmat Corina Crețu.

În întrevederea cu premierul Pavel Filip, comisarul european a evocat posibilitatea de a combina fondurile europene.

Corina Crețu a dat asigurări că Uniunea Europeană va contribui la implementarea reformelor în sectoare cheie, precum justiție, sectorul energetic și crearea de locuri de muncă.

La rândul său, premierul Pavel Filip a reiterat faptul că obiectivul guvernării de la Chișinău este integrarea europeană a Republicii Moldova. Totodată, el a subliniat că proiectele europene ce țin de politicile regionale vor aduce beneficii concrete cetățenilor.

”Apropierea de UE înseamnă lucruri foarte concrete, am trecut în revistă și câteva rezultate ale proiectului construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare și eficiența energetică pentru clădirile publice. În urma implementării acestuia peste 200 de mii de cetățeni din 22 de localități vor beneficia de apeducte nou construite sau restaurate. De asemenea, zeci de clădiri publice vor beneficia de proiectul de eficiență energetică. UE ne oferă posibilitatea de a accesa fonduri și desigur că depinde de potențialul nostru de a valorifica aceste fonduri”, a declarat premierul moldovean.

Pavel Filip a mai spus că R. Moldova nu are mai multe planuri: ”Noi nu avem plan A sau B, există doar UE și integrarea Republicii Moldova în UE, acesta este obiectivul nostru”.