Comisia Europeană a aprobat modificarea Programului Operațional Competitivitate din România, redirecționând 550 de milioane de euro din politica de coeziune pentru a amortiza efectele negative ale crizei coronavirusului asupra economiei.

Sprijinul financiar va fi acordat unui număr de peste 120.000 de microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM-uri) și inițiative de digitalizare și educație electronică.

„Datorită flexibilității oferite de Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII) a Comisiei, întreprinderile românești pot beneficia de acest sprijin vital pentru a depăși dificultățile cauzate de pandemie și a menține locurile de muncă. Alături de fondurile UE deja orientate către sectorul sănătății din România, precum și către formare, educație și infrastructuri, aceasta este o oportunitate unică pentru o redresare economică rapidă. În prezent, este extrem de important să se pună rapid în practică aceste măsuri”, a declarat Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme.

Datorită flexibilității oferite de inițiativa Comisiei de răspuns la coronavirus (CRII), companiile românești pot beneficia de sprijin pentru a rezolva dificultățile cauzate de pandemie și pentru a salva locuri de muncă.

Comisia amintește că România a mobilizat deja fonduri europene de 350 milioane de euro în sectorul de sănătate, pentru a sprijini luptătorii din prima linie.

Modificările sunt posibile datorită flexibilității excepționale specifice Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII) și Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII+), care le permit statelor membre să utilizeze finanțare în cadrul politicii de coeziune pentru a sprijini sectoarele cele mai expuse la pandemie. Aceste modificări vor întări efectul de transformare pe care îl au fondurile politicii de coeziune asupra economiei românești prin finanțarea inovării, a cercetării, a formării, a educației, a gestionării moderne a apei, a sistemelor de canalizare, a drumurilor noi și a altor tipuri de infrastructuri, apreciază Executivul UE.