Uniunea Europeană a mobilizat investiții în valoare de peste 13 miliarde de euro pentru a combate efectele pandemiei de coronavirus, grație flexibilității introduse în cadrul politicii de coeziune, a anunțat luni Comisia Europeană.

Fondurile UE au ajutat comunitățile naționale, regionale și locale să facă față impactului socioeconomic negativ al pandemiei de coronavirus, potrivit primelor rezultate provizorii ale implementării Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII) și a Inițiativei plus pentru investiții în răspunsul la coronavirus (CRII +).

Cele două inițiative permit statelor membre să utilizeze fondurile politicii de coeziune pentru a sprijini sectoarele cele mai grav afectate de pandemie, cum ar fi sistemul de sănătate, IMM-urile și piețele forței de muncă.

Potrivit Executivului UE, 4,1 miliarde de euro au fost redirecționate către sectorul medical pentru a achiziționa aparatura vitală și echipamentele individuale de protecție necesare pentru a salva vieți.

Economia a beneficiat de fonduri de 8,4 miliarde euro sub formă de granturi și împrumuturi, dar și sub forma unei serii de instrumente financiare personalizate, pentru a sprijini în special întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) în vederea adaptării la criză. De asemenea, aproximativ 1,4 miliarde de euro au fost distribuite pentru ajutarea cetățenilor și salvarea locurilor de muncă, a precizat Comisia.

În total, de la începutul crizei, UE a mobilizat investiții în valoare de peste 13 miliarde EUR în scopul combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, prin intermediul Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), al Fondului social european (FSE) și al Fondului de coeziune (FC).

„Politica de coeziune se află în centrul eforturilor de combatere a pandemiei de coronavirus și de asigurare a unei redresări rapide. Rezultatele bilanțului nostru arată că toate statele membre profită în prezent de Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus pentru a-și sprijini cetățenii, întreprinderile și sectorul sănătății”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas, a precizat că simplificarea normelor a avut un rol esențial în mobilizarea fondurilor europene pentru a proteja populația, a salva locurile de muncă și a susține economiile locale în timpul pandemiei. „Trebuie să prețuim această lecție, facilitând accesul la fondurile UE și implicând toate nivelurile de guvernare în elaborarea și punerea în aplicare a planurilor de redresare. Pentru a fructifica la maximum fiecare euro investit și pentru a ne asigura că banii ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, coeziunea trebuie să devină busola care să orienteze toate investițiile UE”, a spus Tzitzikostas.