Comisia Europeană a transferat către 19 țări aproape 385,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al UE (FSUE) pentru a face față situației de urgență sanitară generate de coronavirus.

Suma se adaugă celor 132,7 milioane de euro plătite în avans în 2020, a precizat Comisia.

Potrivit Executivului UE, 17 state membre și 3 țări candidate au solicitat sprijin din FSUE: Austria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România și Spania. Albania, Muntenegru și Serbia. 

România a beneficiat de circa 13,93 milioane de euro, arată datele Comisiei.

Sprijinul acordat din FSUE finanțează asistența medicală, achiziționarea și administrarea de vaccinuri, echipamente individuale de protecție și dispozitive medicale, costurile asistenței medicale, analizele de laborator, sprijinul de urgență acordat populației și măsurile de prevenire, monitorizare și control al răspândirii bolii, protejând astfel sănătatea publică.

Domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al UE a fost extins în martie 2020 pentru a acoperi urgențele majore de sănătate publică, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

În martie 2021, Comisia Europeană a propus un pachet global de sprijin financiar în valoare de aproape 530 de milioane de euro în cadrul FSUE pentru 17 state membre și 3 țări candidate, în vederea combaterii urgenței sanitare majore provocate de pandemia de COVID-19. La 20 mai 2021, Consiliul și Parlamentul European au aprobat această propunere.