Comisia Europeană a permis realocarea unor fonduri din politica de coeziune pentru a răspunde nevoilor ridicate de pandemia de coronavirus, iar statele membre i-au folosit pentru investiții în spitale sau susținerea IMM-urilor în perioada de criză.

În primăvară, Comisia a lansat două inițiative legislative - Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII) și Inițiativa Plus pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII +) - care au modificat normele referitoare la cheltuielile regionale pentru a facilita redresarea.

Ca urmare a acestor modificări legislative, UE a mobilizat investiții de circa 18 miliarde de euro, de la începutul crizei, pentru a sprijini sectorul sanitar și pe cel socio-economic, a anunțat vineri Comisia. 

„Valoarea fondurilor de coeziune ale UE care au fost reprogramate și direcționate către sectoarele cele mai afectate arată că cele două pachete CRII au fost cruciale în sprijinirea statelor membre, a cetățenilor și a întreprinderilor în această criză”, a spus Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme.

Ea spune că, și în următorul cadru financiar, politica de coeziune va rămâne un instrument important în lupta împotriva efectelor adverse ale pandemie.

Potrivit Comisiei, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) au beneficiat de cea mai mare parte a finanțării disponibile - peste 10 miliarde de euro care au ajutat întreprinderile să rămână pe linia de plutire. În plus, 3 miliarde de euro au fost direcționați către oameni, inclusiv pentru servicii sociale pentru grupuri vulnerabile și scheme de angajare temporară pentru lucrători. Nu în ultimul rând, 6,6 miliarde de euro au sprijinit sectorul sănătății, în plus față de cele 10,2 miliarde de euro din bugetul UE care au fost deja alocate acestui domeniu în perioada 2014-2020.

Finanțările au sprijinit achizițiile de urgență necesare echipamentelor medicale în timpul pandemiei - suplimentări de paturi de terapie intensivă, articole de echipament de protecție personală, teste sau ventilatoare.

România și facilitățile CRII

România este unul dintre statele care a beneficiat substanțial de flexibilitatea oferită în cadrul Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus, potrivit Executivului comunitar.

Comisia a aprobat realocarea a aproape 1,8 miliarde de euro din politica de coeziune pentru a amortiza efectele negative ale crizei coronavirusului asupra economiei, direcționând 800 milioane de euro din sprijinul financiar către peste 121.000 de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM-uri), din care 300 de milioane de euro sunt sub formă de subvenții. Banii europeni au fost folosiți și pentru achiziționarea de echipamente IT pentru educație.

În plus, România a mobilizat fonduri în valoare de 350 milioane de euro pentru susținerea lucrătorilor din sectorul sănătății, prin achiziția de echipamente de protecție și echipamente medicale de urgență.