Comisarul Corina Creţu a criticat ideea autorităților de la București de a construi spitalele regionale prin parteneriat public-privat, arătând că opțiunea managementului privat le va face inaccesibile persoanelor cu venituri mici.

”Nu prea înțeleg de ce se politizează atât de mult aceste chestiuni, care sunt foarte tehnice. Dacă autorităţile române decid să meargă pe ideea parteneriatului public-privat, eu cred că ar trebui să recurgă la asistenţă specializată din partea instituţiilor specializate cum ar fi Banca Europeană de Investiţii, cum ar fi BERD-ul, dar în cazul spitalelor regionale cred că ar fi moral, poate, să se facă clădirile, dar dacă şi managementul este dat în mâna privaţilor atunci nu mai este în scopul ajutorării oamenilor celor mai săraci şi celor mai vulnerabili, pentru că automat, dacă managemenul merge în mâna privaţilor, aceia vor pune taxe mari şi vom avea alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogaţi", a declarat vineri seara, în emisiunea ”Imparțial” de la Digi 24, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

Oficialul european a auzit ”tangenţial” că se discută despre acest lucru şi că ”speră să nu fie adevărat”: ”Am mai avut investiţii pe fonduri europene la care nu au acces oameni cu venituri mici, or scopul în Tratatul Uniunii Europene este aceste investiţii să fie în beneficiul cetăţenilor şi în primul rând al celor mai vulnerabili, al celor marginalizaţi, al celor săraci, pentru că noi vrem să ridicăm standardul de viaţă al tuturor".

Corina Creţu a explicat că, de la momentul la care s-a discutat iniţial, cele trei spitale regionale sunt mai mari decât au fost gândite, iar studiile de fezabilitate arată ”o diferenţă foarte mare” între conceptul iniţial şi cel actual.

”Se ajunge la 1,2 - 1,5 miliarde de euro pentru toate cele trei spitale. (...) Aceste costuri ar acoperi proiectarea, construcţia, echipamentele necesare. Eu am spus foarte clar: sunt gata să discutăm orice variantă şi am lăsat sută la sută în mâna autorităţilor române să decidă cum vor să procedeze în continuare, în primul rând cum va fi acoperită diferenţa între finanţarea alocată în cadrul POR de 300 de milioane - 150 de milioane partea europeană, 150 de milioane buget naţional şi costul estimat al investiţiilor care e între 1,2 şi 1,5 (miliarde de euro - n.r.) aşa cum rezultă din studiile de fezabilitate”, a spus Corina Creţu.

Întrebată dacă cele trei spitale regionale ar mai putea fi finanţate în actualul exerciţiu financiar, Corina Creţu a răspuns: ”Pot fi finanţate dacă Guvernul decide să solicite Comisiei Europene realocarea fondurilor din cadrul Programului Operaţional Regional sau din alte programe operaţionale, sau ideea fazării, dar pentru a fi fazate în primul rând trebuie să primim proiectele pentru a fi analizate şi apoi fazate. Proiectele nu au ajuns la Comisia Europeană”.

În cazul unui parteneriat public-privat, investitorul ar trebui să fie căutat tot în interiorul Uniunii Europene, pentru că ar fi puțin probabil, potrivit unei reguli nescrise, ca Bruxelles-ul să accepte un partener din afara UE, a mai spus Corina Crețu.