Curtea Domnească din Târgoviște a intrat într-un amplu proces de restaurare și conservare, banii pentru proiect fiind asigurați din fonduri europene.

Consiliul Județean Dâmbovița a găzduit, pe 30 iunie 2020, evenimentul în cadrul căruia a avut loc predarea - primirea amplasamentului în vederea realizării lucrărilor de restaurare și conservare a obiectivului de investiții „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”.

Proiectul va fi realizat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, în cadrul Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Proiectul a fost semnat încă din luna noiembrie a anului 2017 și, deși la vremea respectivă se vorbea despre finalizarea lucrărilor înainte de aniversarea Centenarului Unirii, adică decembrie 2018, nu s-a întâmplat așa, scrie realitateadedambovita.net

Totodată, în 2017 se vorbea de un proiect în valoare totală de 19.787.516,94 de lei, iar trei ani mai târziu valoarea acestuia a ajuns la 13.347.074,56 lei.

Tot la finalul lunii iunie, Consiliul Județean i-a predat constructorului documentația tehnică aferentă contractului de lucrări, iar la începutul lunii iulie a început organizarea de șantier și demararea lucrărilor.

Concret, din fondurile europene urmează a se realiza conservarea și protejarea celor patru obiective istorice din cadrul complexului: ruinele bisericii-paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”.

Șeful CJ Dâmbovița de la acea vreme, Alexandru Oprea, afirma că lucrările programate la începutul lunii iulie vor începe la Biserica Sfânta Vineri, dar și în apropierea Turnului Chindiei.

"Îmi doresc să existe o bună colaborare și, după cum știți, nu sunt adeptul teoriei „nu se poate face”, ci să îmi spuneți cum putem, în baza legii, să ducem la bun sfârșit acest proiect. Este un proiect important pentru Târgoviște și îmi doresc să îl văd finalizat, așa cum s-a întâmplat și cu proiectul de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. (...) Aș vrea să realizăm un proiect de care dumneavoastră, ca reprezentanți ai constructorului, să fiți mândri, iar noi să putem valorifica potențialul turistic al acestui loc”, a declarat acesta.

Reablitarea anterioară, un eșec 

Ansamblul Monumental Curtea Domnească din Târgoviște a intrat și în 2008-2011 într-un proces de modernizare, contractul de atunci vizând doar reabilitarea ruinelor. Totuși, lucrările s-au dovedit a fi un fiasco după ce, așa cum reiese dintr-un material publicat de Adevărul.ro, au fost montate termopane în loc de ferestre din lemn, în unele zone s-a pus gresie, iar condensul a dus la distrugerea pereților. Mai mult, lucrarea prin care s-au montat termopanele a fost avizată chiar de Ministerul Culturii.

Acum, noul termen pentru finalizarea investițiilor pentru Curtea Domnească în care au avut resedința voievodală timp de peste trei secole peste 33 de voievozi, printre care Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Petru Cercel sau Constantin Brâncoveanu, este 2022. La finalul lucrărilor, autoritățile speră că se va revitaliza și circuitul turistic al capitalelor Țării Românești: București, Târgoviște, Curtea de Argeș și Câmpulung.