Orașul cu cele mai multe autobuze electrice din România își propune să aibă transport public complet „verde”, până în 2028.

Pe 28 octombrie 2020, primarul Clujului a anunțat intrarea în circulație a primelor tramvaie moderne, plătite de municipalitate din bani europeni. Anunțul vine la un an de când 20 de noi autobuze electrice se adăugaseră flotei Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. CTP a ajuns la 41 autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene (Programul Operațional Regional 2014-2020).

Autobuzele electrice sunt partea cea mai spectaculoasă și mai vizibilă a unui întreg plan de mobilitate sustenabilă, care mai implică modernizarea flotei de tramvaie și troleibuze, crearea de benzi de circulație speciale pentru transportul în comun, modernizarea ticketingului, crearea unei scheme de bike-sharing însoțită de o rețea de piste de bicicletă. O rețea „coerentă”, cum accentuează de fiecare dată oficialii clujeni. Cea mai mare parte a acestui plan este finanțată din bani europeni. 

Potrivit primarului Emil Boc, Cluj-Napoca are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află în primele 10 orașe din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori.

Într-un dialog cu EURACTIV.ro, Emil Boc a declarat că „obiectivul este ca până în 2028 întreaga flotă de transport în comun a orașului să fie electrică, verde, nepoluantă”.

„Viziunea de ansamblu este ca obiectivul Uniunii Europene (o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050) să ne găsească și pe noi ca oraș, cu mult timp înainte de 2050, un oraș sănătos, locuibil, cu cea mai bună calitate a vieții și neutru din punct de vedere climatic,” a mai spus Boc.

Plan de mobilitate în trei faze

Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei spune că orașul are un plan de mobilitate urbană durabilă, realizat în anii trecuți. „Acolo apar ca factori strategici creșterea mobilității sustenabile în oraș și, sigur, asta se face pe cele trei paliere: transportul în comun, orașul pentru pietoni (creșterea siguranței și confortului pietonilor în oraș) și realizarea de piste de biciclete coerente, în zona centrală, dar înspre și dinspre fiecare cartier al orașului.”

„Este cel mai ambițios plan de pietonalizare sau de creștere a spațiilor pietonale și de creare de piste de biciclete din România”.

Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca

Cîmpean spune că proiectele de finanțare a planului de mobilitate urbană sustenabilă a Clujului sunt împărțite în trei faze. Prima dintre acestea s-a încheiat, iar în prezent sunt derulate proiectele din faza a doua și sunt pregătite cele din al treilea val.

Din prima fază au făcut parte primele proiecte de mobilitate urbană: benzi dedicate pentru transportul în comun, Clujul a cumpărat 4 tramvaie moderne, 11 autobuze electrice (din fonduri elvețiene) și a început modernizarea liniilor pentru tramvai. În perioada de după aderare, corespunzătoare POR 2007-2013, peste 24 de milioane de euro au fost alocați pentru modernizarea liniilor de tramvai și peste 20 de milioane în reabilitarea tramei stradale (cu spații pietonale, arbori, piste de biciclete, piațete noi). Tot prin POR 2007-2013 s-a modernizat și sistemul de ticketing al mijloacelor de transport în comun și a fost creat Cluj Bike. Acest ultim proiect a însemnat realizarea unei rețele de 50 de stații de închiriere de biciclete și dezvoltarea rețelei de piste în Cluj, dar și spre Florești și Apahida.

Valul doi de proiecte presupune, până în 2023, finalizarea planului strategic pe care primăria l-a avut pentru zona centrală, potrivit lui Ovidiu Cîmpean. Unele proiecte s-au finalizat, altele sunt în execuție sau în faza de licitație: de exemplu, latura de Vest a Pieței Unirii a devenit pietonală, la fel ca și alte străzi care au devenit spații publice cu bănci, arbori, dar și elemente smart: iluminare cu LED controlată dintr-o aplicație mobilă, irigații cu senzor de umiditate, bănci cu încărcătoare pentru device-uri electronice, trotinete, biciclete electrice și chiar automobile, wi-fi gratuit.

„Până în 2028, întreaga flotă de transport în comun a orașului să fie electrică, verde nepoluantă.”

Emil Boc, primar Cluj-Napoca

Pentru modernizarea transportului în comun, primăria clujeană a reușit să atragă, prin mai multe proiecte, 106,45 milioane de euro din POR 2014-2020, care au acoperit cumpărarea a 24 de tramvaie moderne de la Astra Arad, 30 de autobuze electrice și 50 de troleibuze.

„Obiectivul este ca, până în 2028, întreaga flotă de transport în comun a orașului să fie electrică, verde nepoluantă”, a spus Emil Boc. „Astăzi, jumătate din flota publică de transport în comun este nepoluantă. Și pentru asta am utilizat fonduri europene. Cele 106 milioane de euro au fost și sunt investiți pentru ce înseamnă transport verde nepoluant, autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, astfel încât să atingem acest obiectiv”.

Urmează să fie lansată licitația pentru execuția unui proiect mare - în valoare de 32 de milioane de euro - pentru reamenajarea malurilor Someșului, cu peste 12 km de piste de biciclete, 14 km de alei pietonale, irigații automate, iluminat cu LED și așa mai departe.

„O parte din proiecte au fost realizate cu proiecte internaționale de soluții, ceea ce este un instrument foarte important, pentru că putem să aducem calitate în amenajarea spațiului public,” spune Ovidiu Cîmpean. Astfel, proiectul reamenajării Someșului este semnat de o echipă de arhitecți din Spania. 

De notat că realizarea de culoare verzi de mobilitate sustenabilă de-a lungul cursurilor de apă e prevăzută în strategia integrată de dezvoltare urbană, realizată de municipalitate împreună cu Banca Mondială. 

Metrou și tren metropolitan

Despre faza a treia a planului de mobilitate sustenabilă a Clujului s-a vorbit cel mai mult în ultimele luni, pentru că ea conține un obiectiv spectaculos: metroul. 

Emil Boc spune că trenul metropolitan și metroul sunt obiective fundamentale pentru diminuarea poluării în uraș. „Transportul pe calea ferată este un transport care se încadrează în categoria green, și asta va însemna utilizarea banilor europeni pentru o mai bună mobilitate a forței de muncă, pe de-o parte, pe de altă parte pentru a crește calitatea vieții și a elimina mașinile din circuitul public, și nu în ultimul rând de a ne adapta la ce se întâmplă în Uniunea Europeană unde, știți, trenul devine un mijloc extrem de atractiv. În paralel metroul, pentru prima dată în România după București am lansat un asemenea proiect și care imediat în perioada următoare va avea aprobat studiul de pre-fezabilitate, vom urma cu studiul de fezabilitate, licitația, vom utiliza bani europeni, bani naționali, bani locali și bani privați.”

În această fază va fi realizat trenul metropolitan, al cărui studiu de fezabilitate a început, în urma unui contract semnat în februarie 2020, și va fi gata în februarie 2021. Apoi se va trece la licitația de execuție și, pentru că se folosește calea ferată existentă, acest tren va trebui să fie gata până la 31 decembrie 2023, data limită a folosirii banilor europeni.

În privința metroului, potrivit primarului Boc, studiul de pre-fezabilitate (contractat în aprilie) va fi gata în noiembrie, va fi aprobat de către Cluj și de către Guvern, și apoi va fi realizat studiul de fezabilitate care are termen de finalizare în februarie 2022. Există posibilitatea de folosire a banilor din 2021-2027 pentru implementare, dar finalizarea proiectului va depăși orizontul 2027.

Potrivit lui Cîmpean, după încheierea proiectelor realizate în centru, până în 2023, va începe o etapă de realizare de zone pietonale în cartiere. Nu va fi la fel de ușor ca în centru, unde oamenii au înțeles mai ușor că trebuie să renunțe la mașini, dar municipalitatea anticipează problemele și „implică cetățenii în co-designul, co-crearea acestor proiecte”, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică, un instrument de guvernanță participativă condus de Cîmpean.

Modernizarea transportului în comun

Cele patru tramvaie intrate în circulație pe 28 octombrie sunt cel mai recent pas spre mobilitate verde, anunțat de primăria Clujului. Ele fac parte dintr-un contract finanțat din bani europeni, prin care alte 20 de tramvaie vor fi cumpărate de la Astra Arad și vor ajunge pe șinele din Cluj până în 2023. 

În pregătire există și alte proiecte de modernizare a parcului auto cu mijloace de transport ecologice: tramvaie, troleibuze, autobuze electrice și chiar autobuze cu hidrogen. Primarul Emil Boc nu ezită să vorbească despre un viitor în care în Cluj vor exista autobuze autonome.

Dincolo de proiectele mari, de achiziții, sunt foarte importante și proiectele complementare, care folosesc tehnologia pentru a oferi calitate experienței de pieton, biciclist sau beneficiar de transport în comun. Indiferent de banii cu care sunt realizate proiectele, străzile modernizate trebuie să îndeplinească anumite standarde, explică Ovidiu Cîmpean. Iluminatul LED sau copacii plantați de-a lungul străzilor fac parte din această experiență. Călătorii CTP pot alege dintre cinci sisteme electronice de plată a călătoriei, dintre care cel mai nou este cel dat în folosință în 2019, prin care se poate plăti direct cu cardul bancar, fără atingere. Multe mijloace de transport în comun și spații pietonale au atât hotspoturi wi-fi gratuite, cât și prize USB.

Tehnologia, în ajutor

O altă noutate, aparent îndepărtată de problemele mari și grele ale unei metropole, este introducerea unei aplicații de mobil care va ușura transportul urban. Aplicația Tranzy e un proiect susținut de primărie, care integrează informații despre sistemele de transport în comun și Cluj Bike. Aflată acum în faza de testare, aplicația va oferi informații în timp real despre timpi de așteptare, trafic, poziția pe hartă și disponibilitatea stațiilor de biciclete. 

Împreună cu celelalte elemente, aplicația va ușura și va îmbunătăți experiența deplasării prin oraș și, în ansamblu, toate contribuie la creșterea calității vieții, capitol la care Clujul este considerat, pe bună dreptate, campion.