Guvernul a adoptat în ședința de joi un memorandum privind construcția spitalelor regionale de la Iași, Cluj și Craiova.

„Aprobăm astăzi printr-un memorandum măsurile necesare pentru implementarea proiectelor de construcţie a spitalelor regionale de urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova, în două etape”, a spus premierul Viorica Dăncilă, înainte de ședință.

Autoritățile vor să obțină suplimentarea cofinanţării europene şi alocarea în viitorul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional 2021-2027 a sumelor necesare executării lucrărilor de construcţie aferente celor trei spitale regionale de urgenţă, în timp ce fondurile deja alocate vor fi utilizate pentru proiecte tehnice, documentație și pregătirea licitațiilor.

„Prima etapă finanţată din Programul Operaţional Regional 2014-2020 va avea ca obiective întocmirea proiectelor tehnice şi verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală, a planurilor de tranziţie, a caietelor de sarcini pentru execuţie lucrări de construire, precum şi sprijin tehnic pentru pregătirea aplicaţiilor de finanţare pentru etapa a doua. A doua etapă, finanţată din Programul Operaţional Regional 2021-2027, va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire şi operaţionalizarea celor trei spitale regionale de urgenţă”, a mai spus Dăncilă.

Memorandumul aprobat de Guvern precizează că, potrivit studiilor realizate de experţii Băncii Europene de Investiții, costurile totale pentru construcţia şi dotarea celor trei spitale sunt de aproximativ 400 de milioane de euro pentru fiecare în parte.

„Acum, de la UE avem 150 de milioane pentru cele trei spitale, iar dacă faceţi calculul numai pentru un spital avem nevoie de 400 de milioane euro. (..) Prima etapă la care am făcut referire să o putem acoperi din suma dată de la UE şi în a doua etapă să avem o suplimentare a fondurilor, astfel încât să putem pune în practică aceste proiecte deosebit de importante pentru România”, a afirmat prim-ministrul.

Construcția mai multor spitale regionale este inclusă în programele de guvernare din 2012 încoace, dar până acum nu a fost pusă nicio cărămidă.

Tot în ședința de joi, Guvernul a aprobat și unele memorandumuri pentru pregătirea bugetului UE în viitorul cadru financiar multianual, 2021-2027.